fallback

Китай предостави заем за 5 млрд. долара на Венецуела

Заемът има за цел да повиши производството на петрол в страната членка на ОПЕК

10:12 | 02.09.15 г. 13

Венецуела и Китай са подписали сделка за заем на стойност 5 млрд. долара, който има за цел да увеличи петролния добив на страната членка на ОПЕК, съобщава Ройтерс, цитирайки президента на Венецуела Никола Мадуро.

Мадуро, в разговор в китайско телевизионно предаване, излъчено по държавната телевизия на Венецуела във вторник вечерта, заяви, че заемът има за цел „постепенно да увеличи производството на петрол през следващите месеци“, но не представи допълнителна информация.

Източник от венецуелската държавна петролна компания PDVSA заяви за Ройтерс през март, че Китай ще предостави „специален“ заем за 5 млрд. долара, който вероятно ще предвиди наемането на китайски компании, за да се повиши добивът от развитите петролни полета на компанията.

Венецуела има заем за 50 млрд. долара от Китай по силата на споразумение тип "петрол срещу кредит", договорено от покойния социалистически лидер Уго Чавес през 2007 г. Споразумението помогна на китайските компании да разширят достъпа си на венецуелския пазар на фона на хроничния недостиг на потребителски стоки в него.

Това финансиране е особено важно за Каракас заради разгрома на пазара на петрол през миналата година, който доведе страната до сериозна икономическа криза.

Еулохио дел Пино, министър на петрола и президент на PDVSA, и финансовият министър Родолфо Марко Торес са сред ключовите фигури в страната, които участваха в телевизионното предаване, излъчено от Пекин през тази седмица.

Говорейки пред огромен портрет на Чавес, Мадуро заяви още, че Венецуела в момента изпраща около 700 000 барела петрол на ден на азиатския гигант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
fallback