fallback

Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Руснаците вече не са само съветници, а са решили да се включат във войната срещу тероризма, според ливански източници на Ройтерс

10:25 | 10.09.15 г. 155

Руски военни сили ще участват в операция в Сирия в подкрепа на правителствените войски, съобщава Ройтерс, като се позовава на ливански източници, пожелали анонимност.

Точно от това САЩ най-много се опасява - задълбочаване на руска военна роля в гражданската война в Сирия, макар че според източниците на информационната агенция броят на руснаците, ангажирани досега в конфликта, е малък.

Според ливанските източници руснаците ще създадат две бази в страната – една на брега и една във вътрешността. Според източниците “руснаците вече не са само съветници, а са решили да се включат във войната срещу тероризма”.

Американските власти също съобщиха, че Москва е изпратила два военни десантни кораба и допълнителен карго самолет в Сирия през последните дни, както и че е разгърнала малък брой военноморски пехотни сили.

Според представители на Вашингтон, които също са говорили пред агенцията при условие на анонимност, намеренията на Русия остават неясни. Според един от източниците фокусът на руските военни вероятно ще е подготовката на въздушна база в близост до пристанищния град Латакия, крепост на сирийския президент Башар Асад.

Американските власти не изключват възможността Русия да иска да ползва летището за въздушни бойни мисии.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери говори с руския си колега Сергей Лавров за втори път през последните четири дни. Кери предупреждава, че действията на Русия в Сирия може да доведат до ескалация на насилието.

Кремъл смята, че правителството на Сирия трябва да се включи във всеобща световна борба с “Ислямска държава” – радикалната групировка, която завзе обширни територии в Ирак и Сирия. САЩ и регионалните врагове на Асад обаче виждат президента на Сирия като част от проблема.

“Ще приветстваме конструктивния руски принос към усилията за борба с “Ислямска държава”, но да сме наясно, че би било безотговорно за всяка страна, включително и за Русия, да предоставя подкрепа за режима на Асад", коментира говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Силите на Асад претърпяха големи неуспехи на бойното поле в продължаващата вече повече от четири години гражданска война в Сирия. В конфликта загинаха над 250 хил. души, а половината от населението на страната избяга оттам.

Правителствените военни сили се изтеглиха от една от основните авиобази миналата сряда. Това означава, че голяма част от териториите на провинция Идлиб се изплъзва от правителствения контрол.

Москва междувременно потвърди, че е изпратила “експерти” в Сирия, дългогодишен съюзник на Русия в Близкия изток. Кремъл обаче отказва коментар за мащаба и обхвата на военното си присъствие. Дамаск отрича руснаци да са участвали в битки, но анонимен сирийски представител потвърждава, че присъствието на руски военни експерти се е увеличило през изминалата година.

Германският външен министър също предупреди Русия заради военната интервенция, като заяви, че ядрената сделка с Иран и новите инициативи на ООН предлагат отправна точка за намиране на политическо решение на конфликта. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че съобщенията за нарастващата руска военна активност в Сирия са причина за безпокойство. Бившият президент на Франция Никола Саркози обяви обаче, че е необходимо да се привлече Русия към борбата срещу "Ислямска държава", тъй като намирането на политическо решение на кризата е по-сложно.

Русия има военна база в сирийския пристанищен град Тартус – единствената руска база в средиземноморието. Опазването на сигурността й е една от най-важните стратегически цели за Кремъл, отбелязва информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
fallback