IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хаменей отказва преговори със САЩ по въпроси, различни от ядрената програма

Върховният лидер на Иран Хаменей постави под въпрос надеждите за стопляне на отношенията със Запада

15:56 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей. Снимка: Ройтерс

Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей заяви в сряда, че страната му няма да води преговори със САЩ по други въпроси освен онези, свързани с ядрената програма, поставяйки под въпрос надеждите, че ключовата сделка от юли ще сближи двете страни и по други параграфи, съобщава Wall Street Journal (WSJ).

По определени причини се съгласихме на разговори със САЩ, свързани само с ядрените въпроси, и ,слава Богу, нашите преговори се оказаха добри“, казва Хаменей в официалния си уебсайт. „Няма да позволим разговори със САЩ в други сфери и няма да водим преговори с тях“.

Сделката увеличи първоначално надеждите за по-широко помирение между Иран и Западните страни, по-конкретно САЩ, заклетия враг на Иран от Ислямската революция през 1979 г. насам. Върховният лидер на Иран обаче поля със студена вода тази идея.

САЩ все още са смятани за „Големият Сатана“ добавя Хаменей, използвайки определение, наложено от предшественика му, покойният Аятолах Рухола Хомейни. „Докарахме го до вратата ни, но не трябва да му позволяваме да проникне през прозореца“.

Коментарите на Хаменей, който има последната дума по повечето държавни дела, повдигнаха въпроси около последните дипломатически усилия на иранския президент Хасан Рухани.

Различията в коментарите на двамата лидери отразяват и разделението на политическите възгледи в самия Иран. Рухани звучи отворен към установяването на по-топли отношения със Запада, докато Хаменей поддържа твърдата си позиция, която подсказва за налагането на антиамерикански настроения във висшите ешалони на иранската политическа върхушка.

Рухани, сравнително умерен сред иранската ултраконсервативна върхушка, следва външна политика на ангажираност, базирана на взаимен интерес, от избирането му през 2013 г. След сделката по ядрената програма той често е подчертавал възможността за допълнително стопляне на отношенията с регионалните и световните сили.

Във вторник той заяви, че Иран е готов да разговоря с всяка страна, включително със САЩ, за да се намери решение на четиригодишната гражданска война в Сирия.

САЩ и Иран имат огромни различия в мненията си по това как трябва да се сложи край на конфликта. Иран е предоставил милиарди долари в подкрепа на режима на президента Башар Асад, а САЩ неведнъж са призовавали Асад да се оттегли.

Споразумението от юли, което беше финализирано във Виена след години на преговори, налага ограничения на иранската ядрена програма в размяна на облекчаване на икономическите санкции, които осакатяват икономиката на страната от десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още