IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съседните на Сирия страни затягат граничния контрол

За сирийците става все по-трудно да напуснат раздираната от почти петгодишна война страна

11:33 | 14.09.15 г.
<p>
	В Турция се намират над 2 млн. сирийски бежанци.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

В Турция се намират над 2 млн. сирийски бежанци. Снимка: архив, Ройтерс

Малко след полунощ в турския граничен град Гюведжи. Единственият звук, различен от свиренето на щурците, е шумът от трафикантите, които превозват бежанци от Сирия в микробуси, пише The Wall Street Journal.

Жена от Северозападна Сирия, където през последните седмици се водят боеве между бунтовници и правителствените сили на президента Башар Асад, казва, че със съпруга й са платили 130 долара на трафикант, за да бъдат преведени пеша през границата с Турция.

Опасността микробусът с бежанци да бъде заловен, преди да е стигнал до Антакия, не е преминала. Турските сили за сигурност засилват патрулите си по планинските пътища в района, за да търсят превозни средства със сирийци, преминали границата незаконно. Всеки заловен бежанец се предвижда да прекара една нощ в затвора и да бъде върнат обратно в Сирия.

По границата турските правителствени сили дори изкопаха 10-метров ров, с който искат да възпрат сирийците от преминаване на турска територия.

Стотици хиляди сирийци вече стигнаха до Европа, но за още повече от тях е изключително трудно дори да успеят да избягат от страната си, раздирана от почти петгодишна война. Походите им са също толкова трудни и опасни, колкото и на останалите сирийци, които са избрали да тръгнат към Европа, тъй като съседните държави затягат контрола по границите.

Заради конфликта в Сирия загинаха над 250 хил. души. Други 4,1 млн. са успели да избягат от страната, а 7,6 млн. са вътрешно разселени, показват данните на Организацията на обединените нации (ООН).

Затягането на граничния контрол в съседните на Сирия държави, заедно с притесненията за сигурността и недостатъчното международно финансиране, доведоха до спад на броя сирийци, официално регистрирани като бежанци в Турция, Йордания и Ливан. През първите шест месеца на 2015 г. са регистрирани наполовина по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

През януари ливанските власти въведоха визи за сирийските граждани, които искат да влязат в страната. Йорданските войници пък позволяват на само 40-50 сирийци да влизат в кралството на ден.

Само един граничен участък между Сирия и Ирак остава отворен за преминаване. Той се контролира от полуавтономното кюрдско регионално правителство в северната част на страната. Останалите гранични пунктове са под контрола на “Ислямска държава”.

Турция също поетапно въвежда нови препятствия пред бягащите от войната сирийци. Заради опасенията, че през някога буквално отворената граница преминават безконтролно радикални бойци, граничните региони са се превърнали в укрепена територия, охранявана от въоръжените сили, окопи, ограда от бодлива тел, а на места има и минни полета.

През март Турция затвори частично последните два действащи гранични пункта със Сирия заради опасения от атаки преди изборите през юли. Все още е разрешено търговски пратки и хуманитарна помощ да преминават в Сирия, до турска територия се допускат и ранени. Мерките обаче доведоха до рязък спад на сирийците, влизащи в югоизточната ни съседка.

Сирийската мрежа за правата на човека обвинява турската армия, че е прибегнала до пагубни мерки за контрол на границата. Според данни на организацията турски войници са застреляли най-малко 31 цивилни граждани през тази година при опитите им да преминат в Турция. Турски правителствен служител, пожелал анонимност, твърди, че не знае за случаи на застреляни сирийци. Според него силите за сигурност реагират само при обстрел от сирийска страна или ако е налице нарушаване на границата. "Турция има политика на отворени врати за цивилни бежанци съгласно хуманитарната рамка”, коментира още правителственият представител.

Повече за бежанската криза можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още