IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: За какво харчат парите си домакинствата в различните страни?

Южна Корея заделя най-много средства за образование в сравнение с останалите региони, а САЩ - за здравеопазване

13:58 | 15.09.15 г.
<p>
	Южнокорейците заделят най-много средства за образование <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Южнокорейците заделят най-много средства за образование Снимка: Ройтерс

Явно разходите на домакинствата в дадена страна отразяват и националните ѝ стереотипи, става ясно от данни на Евростат. Руснаците харчат 8% от парите си за алкохол и цигари – доста повече от по-голямата част от богатите страни, коментира Economist. В същото време обичащите забавленията австралийци използват една десета от своите пари за почивка, а любителите на книги южнокорейци влагат най-много за образование в сравнение с останалите региони - 6,7% от разходите си.

Някои от разликите се дължат на икономиките на страните. В по-богатите места като САЩ и Австралия, където разходите на домакинствата възлизат на около 30 000 долара на човек, за храна се заделя по-малък дял, отколкото в Мексико и Русия, където средните разходи са около 6000 долара.

Политиката също играе известна роля. За предимно частното здравеопазване в САЩ американците заделят над една пета от бюджета на домакинството си, докато в Европейския съюз, където здравният сектор е по-скоро държавен, домакинствата харчат само 4%. В Русия държавно субсидираните жилища и отопление намаляват разходите за живот, което означава, че тези заделени средства се харчат в други сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още