fallback

Сирия е поискала военна помощ от Русия

Москва е започнала въздушни удари срещу "Ислямска държава" в близкоизточната страна

16:21 | 30.09.15 г. 78

Сирия е поискала военна помощ от Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщения на кабинета.

На Сирия ще ѝ бъде оказана военна помощ в съотвествие с обръщението на президента Башар Асад, посочва се в изявление на сирийската президентска канцелария, разпространено посредством информационната агенция Сана.

В съобщението се посочва, че Асад се е обърнал към руския президент Владимир Путин с писмо, в което е поискал помощ от руските военновъздушни сили в рамките на руската инициатива за борба с тероризма.

Днес на първото заседание от есенната сесия на Съвета на федерацията в Русия беше разгледан въпросът за използването на руските въоръжени сили извън територията на страната във връзка със ситуацията в Сирия. Ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов съобщи след заседанието, че съветът е дал единодушното си одобрение за военновъздушна операция, но не и сухопътна.

Междувременно руската информационна агенция РИА Новости събощи, че Москва е изпратила в Сирия военна авиация и дори са нанесени първите удари срещу „Ислямска държава“ в района на сирийския град Хомс.

CNN също съобщава за първи руски въздушен удар в Сирия. Атаката е от руските бойни самолети, които са базирани в новата база на страната в Латакия.

Русия предварително е уведомила САЩ за намерението за нанасяне на удари срещу „Ислямска държава“, съобщава още РИА Новости.

Според руски журналисти една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от ислямистите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
fallback