IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия е поискала военна помощ от Русия

Москва е започнала въздушни удари срещу "Ислямска държава" в близкоизточната страна

16:21 | 30.09.15 г. 78
Сирия е поискала военна помощ от Русия

Сирия е поискала военна помощ от Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщения на кабинета.

На Сирия ще ѝ бъде оказана военна помощ в съотвествие с обръщението на президента Башар Асад, посочва се в изявление на сирийската президентска канцелария, разпространено посредством информационната агенция Сана.

В съобщението се посочва, че Асад се е обърнал към руския президент Владимир Путин с писмо, в което е поискал помощ от руските военновъздушни сили в рамките на руската инициатива за борба с тероризма.

Днес на първото заседание от есенната сесия на Съвета на федерацията в Русия беше разгледан въпросът за използването на руските въоръжени сили извън територията на страната във връзка със ситуацията в Сирия. Ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов съобщи след заседанието, че съветът е дал единодушното си одобрение за военновъздушна операция, но не и сухопътна.

Междувременно руската информационна агенция РИА Новости събощи, че Москва е изпратила в Сирия военна авиация и дори са нанесени първите удари срещу „Ислямска държава“ в района на сирийския град Хомс.

CNN също съобщава за първи руски въздушен удар в Сирия. Атаката е от руските бойни самолети, които са базирани в новата база на страната в Латакия.

Русия предварително е уведомила САЩ за намерението за нанасяне на удари срещу „Ислямска държава“, съобщава още РИА Новости.

Според руски журналисти една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от ислямистите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

78
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Руски изтребител Су-30 e принудил американски щурмови самолет A-10 да напусне въздушното пространство над Сирия", предаде американската CNN."При изпълнението на задачите в небето над Сирия,американският пилот е бил изправен пред ситуация, която го принуждава да напусне сирийското въздушното пространство и да се върнете в базата на Военновъздушните сили на САЩ. През втората минута на полета, той е бил подложен на "прихващане" от руски прихващач Су-30 CM. Пилотът разбрал,че е благоразумно да прекъсне полета и да напусне сирийската територия. "Чудя се как на такива "принудителни" действията на Русия в бъдеще ще отговори Вашингтон?",каза за CNN водещият Волф Блитцер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Турция, Франция, Германия, Катар, Саудитска Арабия, Великобритания и САЩ настояват Русия да прекрати операцията срещу ИД.Това се казва в изявлението, публикувано от МВнР на Турция.Турското министерство заявява, че гореспоменатите държави са дълбоко разтревожени от военното присъствие на Русия в Сирия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Российские ВВС отковали колонну грузовиков ИГИЛ перевозивших нефть на продажу в Турцию."Ето това е причината за воя който нададоха! :))))) Ще им спрат кранчето за евтин петрол. Ще им пресекат КРАЖБАТА на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 6 rate down comment 1
Hammer
преди 8 години
Понеже видях, че си споменал някакви непотвърдени слухове (колко цивилни и деца са загинали след ударите на руснаците), ето още един такъв за първите реакции от Пентагона: "Right Now, We Are Putin's Prison Bitch" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 6 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
В телеграфен стил. Либия се състои от държавоподобни образования Киренайка, Триполитания и Фесан. Тя все още е обитавана от племена, а не от нация. Кадафи се опита да се скрие при племето кадафа, например. Затова и конфликтите там ще продължават до формирането на някакво национално мислене. При мюсюлманите дълго време водеща е била религията. При нас определяща е националността. Те винаги са си решавали проблемите на ниво род, рядко на ниво племе. Шериатското правосъдие е замествало държавата. След разпадането на Османската империя западните страни заемат нейните позиции. При преустановяване на колонизацията те нацепват териториите на отделни държави, образно казано на око без особена логика. Оттогава тече процесът на образуване на нации в тези страни. Процес дълъг, труден и за съжаление кървав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
в същност имат 28 милиона. Те толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Ми не искам в момента Тоше - Либия ми е далечна, наприятна и не ми се разсъждава и за нея сега. Но и там невини няма. Ще си направя труда по късно да помисля и за нея. Но сега не ми се занимава... Трябва да напиша книга ***..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Гоше, айде сега, ако намериш време, сбито, с два-три реда - ти умееш - да ни разясниш пак така фактологично и с характерното ти вътрешно убеждение събитията в Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
georgi_shum, без да искам съм изтрил адреса ти. Не мога да се свържа с тебе по друг начин. Моля те, както се бяхме разбрали изпрати ми опорните точки, за да работя и аз по тях. В противен случай от амбасадата ще ми резнат доларите. Това сам знаеш не е никак приятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Отделно в Мароко също имаще здрави протести 2011. Защо и там не се стигна то кървав сценарии. Защото и там арабскато пролет подейства благотворно на управлващата династия - направиха се социални и политически промени, които успокоиха нещата и хората си продължиха живота мирно и тихо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още