IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия е поискала военна помощ от Русия

Москва е започнала въздушни удари срещу "Ислямска държава" в близкоизточната страна

16:21 | 30.09.15 г. 78
Сирия е поискала военна помощ от Русия

Сирия е поискала военна помощ от Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщения на кабинета.

На Сирия ще ѝ бъде оказана военна помощ в съотвествие с обръщението на президента Башар Асад, посочва се в изявление на сирийската президентска канцелария, разпространено посредством информационната агенция Сана.

В съобщението се посочва, че Асад се е обърнал към руския президент Владимир Путин с писмо, в което е поискал помощ от руските военновъздушни сили в рамките на руската инициатива за борба с тероризма.

Днес на първото заседание от есенната сесия на Съвета на федерацията в Русия беше разгледан въпросът за използването на руските въоръжени сили извън територията на страната във връзка със ситуацията в Сирия. Ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов съобщи след заседанието, че съветът е дал единодушното си одобрение за военновъздушна операция, но не и сухопътна.

Междувременно руската информационна агенция РИА Новости събощи, че Москва е изпратила в Сирия военна авиация и дори са нанесени първите удари срещу „Ислямска държава“ в района на сирийския град Хомс.

CNN също съобщава за първи руски въздушен удар в Сирия. Атаката е от руските бойни самолети, които са базирани в новата база на страната в Латакия.

Русия предварително е уведомила САЩ за намерението за нанасяне на удари срещу „Ислямска държава“, съобщава още РИА Новости.

Според руски журналисти една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от ислямистите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 4 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Опорни точки нямам драги. И пак ти казавам проблема в Сирия е комплексен ! Всичко от разпадането на СССР и икономическите проблеми на Сирия в следсвие от този факт, през това, че Сирия се управлява от малцинство, до американското нахлуване в Ирак доведе до това бе Деанчо. Защо всички живеете с мисълта, че Сирия е била страна без никакви проблеми дошли са гадните американци и са ги залапли??? Ако не е имало напрежение и недоволство в хората там, който и колкото да им плаща няма да простестират! или поне не в такива мащаби. Ако централната власт, в случая водена от Башар, не бе потушилал кърваво един първоначално социален протест, тръгнал с надписи от няколко хлапета със спрей на стена в Хама мисля, нямаше да се стигне до тук! Които и колкто да е плащал! Пак давам пример с Йордания и реакцията на Адбула там - ама чудно що никой от вас не я коментира. Йордания също бе разтърсена от протести по време на арабската пролет! Зашо там не се стигна до този сценарии! Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 6 rate down comment 3
deant
преди 8 години
абе Гоше, ти правиш пак излияния от последна инстанция и пак си противоречиш. Всичката тая алабала, която изля за секналите пари от СССР и други шитни били довели до вътрешно напрежение и то видиш ли станало война. Буре с барут. Аре стига моля те. Това са проблеми, които местното население трябва да реши. Кво правят тогава там САЩ и Русия? И дори отговаряш сам на този въпрос! САЩ дойдоха и драснаха клечката на бурето, което можеше и да не гръмне, след това дойдоха и Русия да си гледат интересеа за тръбите. Нещо много замириса на лук цялата работа. Истината е, че Русия се появи постфактум, докато САЩ си развяваха байряка там и нарочно дестабилизираха почти всички държави там. Ако Путин е този, който ще натрие носа на САЩ, само за това мога да му стана фен. И пак ти казвам внимавай с опорните точки. Начетено момче си ама сам си противоречиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
@ 63 точно! Стига им някой див ходжа от Мека да се изреве 20-30 пъти , че трябва да се свали Асад и десетки хиляди ще тръгнат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Факт, но САЩ са далече, а Русия е на 1000 км, Чечня и по близо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Говоря ти за военна сила сред арабските страни. И ест,че може да им се спретне. Но и да им спретнат в СА и сега има групи извън контрола на централната власт, които си правят каквото си искат, и които разполагат с колосални средства. При един хаос там.. ще настане още по голям ад отколкото е сега..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 8 години
За къв им армия на СА след като имат 1 млрд *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi_shum
преди 8 години
продължение на 53, че се отплеснах... Освен Руската база трябва да се гарантира, че Сирия ще стане достъпна за Катарски и други проекти за пренос на газ към Европа, нещо от което САЩ имат интерес там. Като пак трябва да се намери и форма на участие и за Русия. Ей за това трябва да се разберат. Трябва да се намери форма за управление на Сирия подобна на тази в Ливан където всички етно религиозни групи имат предтавителство и държат дадена институция и се е стигнало до някакъв баланс на силите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 8 години
Театро е туй , както и че се направиха на изненадани как военната техника била стигнала в Сирия :) "От плодовете им ще ги познаете". Евангелие от Матей 7:16
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Ами не знам-ако тръгнем да се притесняваме кои кого убил, то САЩ трябваше вече да са премазани от вълната озлобени, щото последният половин век те са избили най-много невинни. https://***.youtube.com/watch?v=K4NRJoCNHIs
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Най-голямата военна сила там е или Турция или Иран. След тях е Израел и чак после идва СА. Относно парите на СА-не бъди сигурен, че и на тях не може да им се спретне арабска пролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още