IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия е поискала военна помощ от Русия

Москва е започнала въздушни удари срещу "Ислямска държава" в близкоизточната страна

16:21 | 30.09.15 г. 78
Сирия е поискала военна помощ от Русия

Сирия е поискала военна помощ от Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщения на кабинета.

На Сирия ще ѝ бъде оказана военна помощ в съотвествие с обръщението на президента Башар Асад, посочва се в изявление на сирийската президентска канцелария, разпространено посредством информационната агенция Сана.

В съобщението се посочва, че Асад се е обърнал към руския президент Владимир Путин с писмо, в което е поискал помощ от руските военновъздушни сили в рамките на руската инициатива за борба с тероризма.

Днес на първото заседание от есенната сесия на Съвета на федерацията в Русия беше разгледан въпросът за използването на руските въоръжени сили извън територията на страната във връзка със ситуацията в Сирия. Ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов съобщи след заседанието, че съветът е дал единодушното си одобрение за военновъздушна операция, но не и сухопътна.

Междувременно руската информационна агенция РИА Новости събощи, че Москва е изпратила в Сирия военна авиация и дори са нанесени първите удари срещу „Ислямска държава“ в района на сирийския град Хомс.

CNN също съобщава за първи руски въздушен удар в Сирия. Атаката е от руските бойни самолети, които са базирани в новата база на страната в Латакия.

Русия предварително е уведомила САЩ за намерението за нанасяне на удари срещу „Ислямска държава“, съобщава още РИА Новости.

Според руски журналисти една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от ислямистите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Бе сигурно е било уредено и хубаво, ама Йордания съм чувал, че е най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
А па саудитците не пеят в хора. Да-руснаците могат да загубят Сирия, но няма да е заради саудитците. Ако утре ЕС, САЩ и Русия спрат да се занимават със Сирия, то Асад си остава на чело и за месеци е овладял държавата си(с помощта на Иран). СА само ще може да си бърка в носа и да гледа мача. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
не съм съгласен(с #5)-руското бомбене ще е много по-лошо и много по-ефективно(като крайни резултати) с вероятно повече косвени жертви. Ще има бая избити от всички противници на Асад. Просто рашките не трябва да се съобразяват с нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Съгласен съм с тебе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
Някой задава ли въпроса "Защо коалиция ? " . Защо след като и САЩ и Русия та и Франция разполагат с мощта да изравнят с всичко над 50 см в цяла Сирия защо всички говорят за коалиция ? И ми спестете басните че САЩ , Русия или Франция не можели да се справят сами ! Какво се прикрива зад т.н. коалиция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 8 години
не е мави с грешните изводи. твърдиш, че Сирия се е запалила от икономическите реформи, които не са дали резултат. Айде моля те - в света има доста държави, който са зле икономически и разделени етнически. Някои дори са част от западния блок. Никъде обаче не тръгва война от това. Защо.. защото споменатите от тебе външни сили не са имали интерес и не са се намесили (както сам ти каза). Аз лично не съм в Сирия и не виждам как американците "нанасят" удари. Всичко е плод на информационна пропаганда досега. Бих се замислил над следното: дали САЩ изобщо са се помъчили да отсранят ИД или са се мотали за да си затвърдят позициите. Защото аз съм убеден, че и САЩ и Русия, че дори само 1 развита страна може да се справи с ИД ако иска. И се замисли върху нещата, които говориш. Ако нито Русия нито САЩ могат да се справят сами - тогава проблема Е МНОГО СЕРИОЗЕН. ТОГАВА ИД Е СЕРИОЗНА ВОЕННА СИЛА. А аз не съм убеден в това. Затова внимавайте с опорните точки, които следвате(волю или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Нищо не си разбрал :) Русия е велика страна с кофти лидер :) Кофти лидер не значи, че не може да ходи и да се бърка в плановете на другите, а че води страната в кофти посока.Казвам, че в Сирия Русия няма да постигне сама нищо по различно от САЩ. Казвам, че Русия няма капацитета на постигне целите и нещата, които описва по долу Мави. Казвам че ното Русия има как да изгони Американците от Сирия, нито янките имат как да ги спрат да бомбят в момента. Казвам, че само ако САЩ и Русия се разберат ама наистина се разберат кризата в Сирия може да се реши. И двете страни си имат инереси там и трябва да се намери компромис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Вярно е, беше спокойно и богато. Но пак губиш нишката. Не САЩ запали Сирия..Може да наляха масло в огъня да, може да го до разпалиха пак да. Но клечката я драсна Башар. Башар не е както баща си, нито има тази дипломатичност нито този характер.. Сирия се взриви от провала на икономическите реформи на Башар и кризата, която почна там още в началото на този век. И засилилите се репресии срещу сунтското малцинство, протестиращо срещу най за социални и политически промени. Що му трябваше на Башар да смазва първите протести толкова брутално като изби ония хлапета за драсканици по стена ? Що в Йордания пак имаше протести и напрежения, но Абдула веднага напрви отстъпки - имаше нови избори и се даде повече гласност на опозицията, направи и социални промени и нещата си утихнаха. Зашо Башар не направи така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 8 години
ами не ми се рови, в стари теми за да те цитирам, колко са били напред с всичко щатите и как никой не можел да им се опре. Ако не си бил, ти е бил Data, ама вие двамата долу горе една реторика споделяте, само той напоследък се окопити и дори от него видях израз, като "Майната и на ЕЗ". И въпросите които задаваш не са актуални. Има само един: Ако САЩ са толкова велики, как може джуджето от Русия да се разхожда там по боксерки... и да му минава номера, и Обама да пелтечи неразбрано по телевизията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Къде видя да казавам, че са непобедими ? Къде ? Не гледам американски филми, с малки изключения. Фен съм на Корейското и Японското кино.:) как виждаш да си тръгнат с подвити опашки от Сирия? Какво означава това ? Че ще кажат на руснаците добре след като вие бомбите там ние се махаме щот така ни казвате ? Вярваш ли го ? И как точно руснаците ще ги накарат ? Ще им свалят самолети ли ? Сериозо ли ? Или янките ще свалят руски ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още