IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия е поискала военна помощ от Русия

Москва е започнала въздушни удари срещу "Ислямска държава" в близкоизточната страна

16:21 | 30.09.15 г. 78
Сирия е поискала военна помощ от Русия

Сирия е поискала военна помощ от Русия, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщения на кабинета.

На Сирия ще ѝ бъде оказана военна помощ в съотвествие с обръщението на президента Башар Асад, посочва се в изявление на сирийската президентска канцелария, разпространено посредством информационната агенция Сана.

В съобщението се посочва, че Асад се е обърнал към руския президент Владимир Путин с писмо, в което е поискал помощ от руските военновъздушни сили в рамките на руската инициатива за борба с тероризма.

Днес на първото заседание от есенната сесия на Съвета на федерацията в Русия беше разгледан въпросът за използването на руските въоръжени сили извън територията на страната във връзка със ситуацията в Сирия. Ръководителят на президентската администрация Сергей Иванов съобщи след заседанието, че съветът е дал единодушното си одобрение за военновъздушна операция, но не и сухопътна.

Междувременно руската информационна агенция РИА Новости събощи, че Москва е изпратила в Сирия военна авиация и дори са нанесени първите удари срещу „Ислямска държава“ в района на сирийския град Хомс.

CNN също съобщава за първи руски въздушен удар в Сирия. Атаката е от руските бойни самолети, които са базирани в новата база на страната в Латакия.

Русия предварително е уведомила САЩ за намерението за нанасяне на удари срещу „Ислямска държава“, съобщава още РИА Новости.

Според руски журналисти една от главните цели на бомбардировките на Русия е пресичане на възможността за добиване на петрол от ислямистите и по-нататъшна контрабанда. По данни на „Новая газета“ военните вече са се консултирали със специалисти в областта на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
@9. Нищо не си разбрал. Путин иска, но ислямските страни, без Иран не искат.Саудитците днес се обявиха категорично против Руска намеса. И казаха ясно - за предпочитане е Асад да си отиде по политически регулиран начин, ако нем- ще бъде свален по военен, за нас и двете опции са на масата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Сега забелязах, че не ме четеш внимателно.Изненадата не е в ударите, а че след като уж се разбраха с американците, сега ги гонят от небето над Сирия. И нали се сещаш, че те по-добре знаят от теб и от мен, че янките няма да си оберат доброволно крушите. Тогава защо го правят? Или пак ще ми обядниш как плоскоглавият им вожд надува мускули пред огледалото в поредния си пристъп на циклофрения? хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... то момчето вече мина през неколко фази. Сега е на "остроумно - саркастична" вълна. Не е лесно... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Ти това верваш ли го - за взаимното уведомяване? Нали американците дават инфо на ***?! Миналата седмица беха намерили в труповете на некви миндилци сателитни снимки на руската база в Латакия - да не са им пратени от аллах?Ще видим скоро кой и какво смее и не смее - на война като на война! Като започне, никой не знае как ще се развие, нито кога и как ще свърши! Лесното беше до сега - докато почне. После е трудно да се спре... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 8 години
вече втори пост забелязвам плещи глупости, не знам иронизираш ли или си тежко болен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
това "баце" се справя по-добре от презокеанското "баце" и въобще няма да говорим за тукашното ни "баце".Презокеанското "баце"ще се кротне,поне за година две ,докато изчистят и Украйна след като приключат с ИДИЛ в Сирия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 8 години
Господа, моля Ви да бъдете сериозни! Ако СССР(Русия) беше заплаха за нас(САЩ), Ние щяхме да я унищожим с ядрено оръжие. Това щеше да се случи преди предателите Розенберг да предадт схемите на атомната бомба. Тогава ни бе нужна за да държи Германия, да не си цапаме Ние ръцете. Сега ни е необходима, за да се зъби на света и ние да имаме алиби за всичко което правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 8 години
Само ми е чудно кво всички бомбят ? Та ИД има ли си инфраструктура която да спихват самолетите ? Нещо ми се чини че , всички бомбят по терка на Афганистан и предполагам че резултата също ще е подобен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Руското бомбене ще е много по-различно от американското - вервай ми! хахаха!Погледни картата на Сирия и виж къде са Дамаск, Тартус и Латакия.Сега виж и линията, която минава пак от Дамаск, но през Хомс, Хама и Алепо (Халеб) и си представи една ивица земя, затворена между брега на морето и тази линия нагоре до турската граница. Това ще е целта на първо време - да прочистят и овладеят трайно това пространство. Руснаците ще млатят от въздуха, а сирийските бойци ще прочистват на земята, най-вероятно подпомогнати или от руски "инструктори" в техните части, или направо от руски наемен спецназ. Целта е да се отреже достъпът на чужди елементи до крайбрежието. После според ситуацията и възможностите, може и да разширяват на изток, но принципно за руснаците пустинята не е първа грижа и това ще си е работа на Асад и иранците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
многодобре
преди 8 години
...до колкото разбрах от думите на Путин през изминалият ден,ще се сформира коалиция в ядрото на която ще са ислямски държави (пехотата)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още