fallback

НАТО спешно ще обсъди руския изтребител, нарушил пространството на Турция

Инцидентът е станал на 3 октомври

17:13 | 05.10.15 г. 13

Руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция преди два дни, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на Министерството на  външните работи на Турция.

“На 3 октомври малко след 12 ч. самолет на Руската федерация наруши въздушното ни пространство в района на провинция Хатай”, посочва се в изявление на ведомството.

Самолетът е напуснал въздушното пространството на Турция и е поел в посока Сирия, съпроводен от два турски Ф-16, патрулиращи в района, поясняват от турското външно министерство.

Посланикът на Русия в Анкара е бил извикан от министъра на външните работи на Турция и му е връчен протест.

По-рано днес руското външно министерство информира, че нарушаването на турското въздушно пространство от руски изтребител край сирийската граница на 3 октомври било резултат от "навигационна грешка", съобщава БНР.

Междувременно турският министър-председател Ахмет Давутоглу обвини Русия, че намесата й в Сирия ескалира кризата, предаде Ройтерс.

Заради инцидента генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика извънредна среща на Алианса, която ще се проведе по-късно днес.

“Току-що се срещнах с външния министър на Турция Феридун Синирлиоглу, за да обсъдим последните военни действия на Руската федерация във и около Сирия, включително недопустимото нарушение на турското въздушно пространство от руски военен самолет. Ясно подчертах, че НАТО ще брани строго турската сигурност. Руските действия не допринасят за сигурността и стабилността в региона”, коментира Столтенберг.

Той подчертава, че е предупредил Русия да зачита напълно въздушното пространство на НАТО и да избягва ескалиране на напрежението с Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 04.09.22 г.
fallback