IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин призна, че руската операция в Сирия е в подкрепа на Асад

Москва не планира сухопътна операция „и нашите сирийски приятели го знаят", казва руският президент в интервю за Россия 24

10:21 | 12.10.15 г. 10
Путин призна, че руската операция в Сирия е в подкрепа на Асад

Целта на руските удари в Сирия е стабилизирането на правителството на сирийския президент Башар Асад. Това коментира президентът на Русия Владимир Путин пред руската държавна телевизия, съобщава CNN.

Путин допълва, че Москва не планира сухопътна операция в близкоизточната страна.

Русия стартира въздушната си операция в Сирия на 30 септември. Оттогава руските военновъздушни сили са осъществили няколко десетки бойни мисии и повече от 100 въздушни удара, показват данните на руското министерство на отбраната.

В неделя руските военновъздушни сили са обстрелвали 63 цели на „Ислямска държава“, сред които 53 укрепления, команден център, 4 тренировъчни лагери и складове за муниции. В събота са били ударени други 55 цели, като Кремъл твърди, че сред тях са „главните и най-големи логистични центрове“ на „Ислямска държава“.

„Нашата задача е да стабилизираме легитимното правителство и да създадем условия за политически компромис“, коментира Путин в интервю за Россия 24.

„Международните терористи и техните последователи нямат желание да преговарят със сирийското правителство“, казва още Путин. Той допълва, че кабинетът на Асал „е почти обсаден“ в столицата Дамаск.

Попитан за възможността да започне и сухопътна операция в Сирия, Путин посочва, че такава няма да има „и нашите сирийски приятели го знаят“.

Според руския президент въздушните удари са постигнали висока степен на точност благодарение на събирането на разузнавателна информация за дълъг период от време. „Сравнявахме различната информация, която получавахме. Специалистите от Генералния щаб, в координация със сирийските партньори и други държави в региона, създадоха информационен център в Багдад. В резултат на обмена на данни получихме и допълнителна информация“, пояснява Путин.

„Това, което се случва небето и по суша, не е спонтанна операция, а изпълнението на предварително подготвени планове“, допълва той.

Владимир Путин казва още, че Москва няма причина да се присъединява към „нечия чужда битка“. „Не става въпрос за външната политика. Руската външна политика е миролюбива без никакво преувеличение. Ако погледнете световната карта и мястото на Русия, очевидно е, че нямаме нужда от чужди територии и чужди природни ресурси. Русия си е самодостатъчна. Няма нужда да се бием с никого и да влизаме в конфликти“, изтъква той.

Путин разкритикува и американската програма за обучение на умерените бунтовници, които са основната опозиция на Асад.

Междувременно американският военен министър Ащън Картър призна, че са обучени много по-малко хора, отколкото САЩ са възнамерявали да подготвят. Още в петък пък стана ясно, че програмата за 500 млн. долара вероятно ще бъде прекратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Обаче е твърд КаГеБист, в началото винаги отрича, после си признава :)сега ще си признае и за самолета и за анексията на Крим със зелените човечета... абе истински ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
белот
преди 8 години
"Путин призна, ..."с бой или без бой си призна ? Абе не ставайте смешни с тия заглавия за второкласници ! А напиши Обама си призна и утре ше пишеш за някой друг ...ако си късметлийка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
" Руската военна сила подплаши досега изявяващите се като русофоби политици и коментатори изведнъж призоваха за уважение към Русия и Путин. Доскоро критикуващи Русия, след пауза от повече от 2 десетилетия, дадоха признаци, че са готови да менят посоката в зависимост откъде духа вятърът. Западният мит се разклати и Западът не изглежда така неуязвим, както досега. Настъпват несигурни времена и не се знае, кой ще надделее. Страх от бунтове, смяна на властта и търсене на отговорност полази политическия елит.За пръв път след края на студената война Русия започна война далеч извън пределите на своите граници "Да видим сега, президента на ЕС и НАТО наШ мъШ , министъра на външните дела на ЕС и НАТО и оня другия /как му бе името/ генералния секретар на НАТО за България, дето иска НАТО да охранява небето ни , какви ще ги дрънкат по адрес на Русия!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
Ако напишете "Американското симулиране бомбандировки в Сирия и Ирак е в подкрепа на Ислямска държава" ще сте много по-близо до истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"Краставото куче с име България, което се мотае в Европейския съюз, скимти за къшей хляб, но получава само чиния с огризки"Точно в такава светлина ни представя наШ мъШ. А *** на Путин махна търсят! Да ...ама руснаците ги уважават в германия. За тях с респект се пише!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
И да си кръщават децата с англосаксонски и католически имена пак са си такива в очите на западняците. :))))) То...човек който не уважава собствената си родина и традиции едва ли заслужава и може да разчита на уважение дори и сред африканците. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
цитати разни...тема за размисъл на гъзоблизците ***:"Краставото куче с име България, което се мотае в Европейския съюз, скимти за къшей хляб, но получава само чиния с огризки. То и на това се радва, нали е повече от нищо, нали все пак е допуснато в двора на богатите домошари приемащи гости от близо и далеч.Така коментират във форумите на немските сайтове и блогове ситуацията с втората вълна от приемане в ЕС от 2007 година." "България изглежда в очите на немците като пес, който трябва да събира стадото и да го води до обора, а там всяка заблудена животинка да получава по 670 евро."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Еее батко ти все с тоя шрифт, ше сложа очила накрая от тебе ... :)) И без тва неа смисъл от коментар, той тва го каза и в UN никой ли не е чул, че отива да помага на легитимното правителство ? А то друго легитимно освен тоя Асад май нема или ?? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
крас
преди 8 години
НЕ ЗНАМ КАКВО Е ПРИЗНАЛ ПУТИН, НО ЯНКИТЕ ОТКРИТО ЗАЯВИХА, ЧЕ СА ОБУЧАВАЛИ И ПОДКРЕПЯЛИ С ОРЪЖИЕ И ПАРИ ЧОВЕКОЯДЦИТЕ ОТ "УМЕРЕНАТА" ОПОЗИЦИЯ!НИМА ТЕЗИ КАНИБАЛИ, ХРАНЕЩИ СЕ С МЕСАТА НА УМЪРТВЕНИЯ СИ ПРОТИВНИК СА "УМЕРЕНА" ОПОЗИЦИЯ МЕ МЕГИ?!КАКВА Е ТАЗИ ЦИВИЛИЗАЦИЯ НА КАНИБАЛИЗЪМ Е ТАЗИ , КОЯТО НИ НАЛАГАТ ЯНКИТЕ?!ТОВА Е ВЪЗМУТИТЕЛНО.ВМЕСТО ОТВРАЩЕНИЕ КЪМ НАЛАГАЩИЯ КАНИБАЛИЗЪМ РЕЖИМА ВЪВ ВАШИНКТОН, В ТВОИТЕ СТАТИИ МЕГИ СЕ ПЕЯТ ОДИ НА РАДОСТА ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВЯТ ГЛАВОРЕЗИТЕ ОТГЛЕДАНИ ОТ ТОЗИ РЕЖИМ.АМИ КАКВО ДРУГО ОСВЕН ТРЕПАНЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТЕЗИ ГЛАВОРЕЗИ!ТОВА ПРАВИ И ПУТИН - ИЗБИВА ГИ С ПОМОЩА НА ЗАКОННО ИЗБРАНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА СИРИЯ, КОЕТО ЗАПАДНИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ ИСКАТ ДА ЗАГРОБЯТ. Е ТЕ ТОВА МЕГИ НЯМА ДА СТАНЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още