fallback

Путин призна, че руската операция в Сирия е в подкрепа на Асад

Москва не планира сухопътна операция „и нашите сирийски приятели го знаят", казва руският президент в интервю за Россия 24

10:21 | 12.10.15 г. 10

Целта на руските удари в Сирия е стабилизирането на правителството на сирийския президент Башар Асад. Това коментира президентът на Русия Владимир Путин пред руската държавна телевизия, съобщава CNN.

Путин допълва, че Москва не планира сухопътна операция в близкоизточната страна.

Русия стартира въздушната си операция в Сирия на 30 септември. Оттогава руските военновъздушни сили са осъществили няколко десетки бойни мисии и повече от 100 въздушни удара, показват данните на руското министерство на отбраната.

В неделя руските военновъздушни сили са обстрелвали 63 цели на „Ислямска държава“, сред които 53 укрепления, команден център, 4 тренировъчни лагери и складове за муниции. В събота са били ударени други 55 цели, като Кремъл твърди, че сред тях са „главните и най-големи логистични центрове“ на „Ислямска държава“.

„Нашата задача е да стабилизираме легитимното правителство и да създадем условия за политически компромис“, коментира Путин в интервю за Россия 24.

„Международните терористи и техните последователи нямат желание да преговарят със сирийското правителство“, казва още Путин. Той допълва, че кабинетът на Асал „е почти обсаден“ в столицата Дамаск.

Попитан за възможността да започне и сухопътна операция в Сирия, Путин посочва, че такава няма да има „и нашите сирийски приятели го знаят“.

Според руския президент въздушните удари са постигнали висока степен на точност благодарение на събирането на разузнавателна информация за дълъг период от време. „Сравнявахме различната информация, която получавахме. Специалистите от Генералния щаб, в координация със сирийските партньори и други държави в региона, създадоха информационен център в Багдад. В резултат на обмена на данни получихме и допълнителна информация“, пояснява Путин.

„Това, което се случва небето и по суша, не е спонтанна операция, а изпълнението на предварително подготвени планове“, допълва той.

Владимир Путин казва още, че Москва няма причина да се присъединява към „нечия чужда битка“. „Не става въпрос за външната политика. Руската външна политика е миролюбива без никакво преувеличение. Ако погледнете световната карта и мястото на Русия, очевидно е, че нямаме нужда от чужди територии и чужди природни ресурси. Русия си е самодостатъчна. Няма нужда да се бием с никого и да влизаме в конфликти“, изтъква той.

Путин разкритикува и американската програма за обучение на умерените бунтовници, които са основната опозиция на Асад.

Междувременно американският военен министър Ащън Картър призна, че са обучени много по-малко хора, отколкото САЩ са възнамерявали да подготвят. Още в петък пък стана ясно, че програмата за 500 млн. долара вероятно ще бъде прекратена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:25 | 11.09.22 г.
fallback