fallback

Ли Къцян: Китай и Европа трябва скоро да започнат преговори за свободна търговия

Пекин е сериозно обезпокоен от бежанската криза в Германия и Европа

11:06 | 29.10.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай и Европа трябва да проучат възможностите за преговори за свободна търговия възможно най-бързо, заяви днес китайският премиер Ли Къцян по време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Пекин, предаде Ройтерс.

Ли поясни, че Китай ще бъде огромен пазар за Германия и че може да научи много от германската индустрия. "Необходимо е политическо решение на кризата в Сирия", каза премиерът. По думите му Пекин е сериозно обезпокоен от бежанската криза в Германия и Европа, но вярва, че Европа е способна да посрещне предизвикателството, добави той. Китай неведнъж е възразявал срещу използването на сила за уреждане на кризата в Сирия и е заявявал, че тя изисква политическо решение, посочва Ройтерс. 

Иначе германският канцлер пристигна в Пекин  с делегация от 20 бизнес лидери. Основни теми на разговорите ѝ с китайските ръководители ще бъдат двустранното икономическо сътрудничество и ролята на Китай в международните кризи. По-късно днес Меркел ще се срещне с президента Си Дзинпин. 

Конфликтът в Сирия, предизвикал най-голямото преселение към Европа след Втората световна война, също ще бъде сред проблемите, които Меркел ще разисква с китайските си домакини. В момент, в който Германия се опитва да намали мигрантския наплив, канцлерът може да настоява пред Китай да използва силните си икономически връзки с Русия, за да помогне за намиране на решение за сирийската криза, отбелязва DPA. В бизнес делегацията, придружаваща Ангела Меркел, е новият директор на Volkswagen Матиас Мюлер, който вероятно ще даде разяснения за скандала, разтърсил автомобилната компания. 

Германският канцлер пристига в Китай седмица, след като Си Дзинпин посети Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
fallback