IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Китай сключиха сделки за 40 млрд. лири

Споразуменията включват компании от автомобилното производство, както и от петролния и газов сектор

21:25 | 21.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин присъства днес на подписването на сделки за общо 40 млрд. лири (62 млрд. долара) между Китай и Великобритания, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс.

Сред най-важните сделки е съгласието на Китай да инвестира 6 млрд. лири в проекта на френската EDF за атомна електроцентрала в Хинкли Пойнт.

Автомобилната компания Aston Martin пък подписа договор на стойност 50 милиона британски лири с China Equity, която се занимава с предприемачески капитал и инвестиции в частни акции, за да разработи електрическия си спортен автомобил Rapide.

Китайският автомобилопроизводител Geely, който е собственик на компанията The London Taxi Company, инвестира още 50 милиона британски лири за разширяване на проучвателната дейност и за пускането на нови черни таксита с нулеви емисии вредни газове.

Освен това ще бъде открит филиал на парка за развлечения Legoland в Шанхай като част от инвестиция в смесено дружество за 300 милиона долара от британската компания Merlin Entertainments.

Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че Великобритания е сключила с Китай сделки в петролния и газов сектор на стойност над 12 млрд. лири.

Най-големият в света круизен оператор Carnival е подписал договор за 2,6 млрд. бр. лири за построяване на нови круизни кораби.

Британският концерн Rolls Royce пък си е осигурил договор за 1,4 млрд. бр. лири, отбеляза Камерън. 
Великобритания и Китай обявиха и търговски сделки в областта на здравеопазването за над 2 млрд. бр. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още