IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво търси Си Дзинпин във Великобритания

Китайският президент възнамерява да укрепи връзките в енергетиката, търговията и финансите

08:51 | 19.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Укрепването на сътрудничеството с Великобритания и другите страни от Европейския съюз и осъществяването на проекти в енергетиката, търговията, финансите, транспорта, иновациите и хуманитарната област ще са основните теми на разговорите на китайския президент Си Дзинпин в Обединеното кралство, предаде ТАСС.

Визитата му започва днес и ще продължи до 23 октомври. 

"Надявам се това пътуване да зададе посоката за по-нататъшното развитие на китайско-британските отношения и да придаде практически импулс на двустранното ни сътрудничество във всички сфери, както и да позволи на нашите държави заедно да влязат в златна ера на всеобхватно стратегическо партньорство", заяви Си, цитиран от агенция Синхуа.

Китайският президент посочи, че китайските инвестиции в други страни в близките десет години ще се увеличат и ще възлязат общо на 1,25 трилиона долара, като това предоставя големи възможности за сътрудничество между Китай и Великобритания.

Не по-маловажен е и въпросът за укрепване на партньорството на финансовите пазари между Китай и Великобритания, посочи той. "Лондон може да използва своите уникални възможности във финансовата сфера, като участва в модернизирането на китайския финансов пазар", поясни Си.

Китай обръща не по-малко внимание и на укрепването на двустранната търговия. Китайският министър на търговията Гао Хучън заяви вчера, че в момента в търговско-икономическото сътрудничество между Китай и Великобритания се наблюдава тенденция на стабилно увеличение на стокообмена, устойчиво задълбочаване на взаимните инвестиции и разширяване на сферите на сътрудничество. Той заяви, че Великобритания е вторият най-голям търговски партньор на Китай в ЕС.

Китайските медии от своя страна съобщават, че в рамките на посещението на Си може да бъде сключен и договор за изграждане на атомна електроцентрала в Хинкли Пойнт, Югозападна Англия.

Тази година се отбелязват 40 години от установяването на дипломатически отношения между Пекин и Лондон. Във връзка с това вестник "Женмин жибао" отправи призив към двете страни за взаимно разбирателство.

(БТА)

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 11
bgMan
преди 8 години
Китайчето иска охотно да се намести на мястото на Русия което създадоха санкциите срещу нея. Ако не цялото, поне да вземе каквото може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Ами новият "Път на коприната" минава и през страни, където традиционно Англия има силни позиции и без нейното сътрудничество нещата ще вървят трудно.Та затова някак си Си Дзинпин иска да тласне Англия по пътя където двете "... държави заедно да влязат в златна ера на всеобхватно стратегическо партньорство"Дали ще успее зависи какво ще им даде и доколко англичаните са зависими от САЩ. Но едно посещение едва ли ще е достатъчно. Китайците бързат, защото много от предприятията им стоят и не произвеждат цимент. стомана и още много други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 12
Стефчо
преди 8 години
Какво търси Си Дзинпин във Великобритания Купува си остров, населен с индийци и пакистанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още