IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои страни са с най-добри условия за живот за младите хора?

Очаквано сред най-дружелюбните към младежите страни са Норвегия, Швейцария и Швеция

12:42 | 02.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преди три години колумнистът Феликс Маркард публикува серия от провокативни есета, с които призовава младите хора да напуснат Франция, защото според него там няма бъдеще за тях, припомня Independent. „Във Франция няма място за младите хора. А единственият начин те да накарат политиците да се вслушат в тях е като напуснат страната“, казва Маркард в интервю наскоро.

Сред предизвикателствата, които той описва, са, че младите хора във Франция са изправени преди висока безработица, ограничена социална мобилност и липса на достъп до добро висше образование.

Малко след като публикува есетата си, Маркард и екипът му решават да разширят изследването си. Използвайки данни от международни огранизации като Световната банка, ЮНЕСКО и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), той и екипът му идентифицират 64 страни, за които има достатъчно надеждна и сравнима информация. Тогава екипът използва 59 показателя, за да класират страните, базирайки се в проучването си върху оптимизма сред младите, но и върху по-солидните данни, отчитащи здравето, образователните възможности и достъпа до работа, например. Те се фокусират върху младежите под 25 години.

Някои от разкритията на т.нар индекс Youthonomics едва ли са изненадващи. Норвегия, Швейцария, Швеция, Дания и Холандия са сред най-дружелюбните към младежите страни. Много млади хора са изправени пред липса на перспективи в част от Африка и Азия. В много отношения индексът е отражение на икономическото състояние на страната: за по-богатите или икономически разширяващите се страни винаги ще е по-лесно да привлекат млади хора.

Със сигурност няма магически начин една страна да стане по-добра за младите хора. Но според Маркард и екипа му успехът зависи най-вече на два фактора: дали една страна иска да се трансформира, за да привлече младите хора, и дали тя е икономически способна да постигне това, макар че богатството не е единствената гаранция за висока позиция в класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още