fallback

Африка може да генерира 20% от енергията си чрез изгаряне на отпадъци

Нов доклад сочи, че ако се третират правилно, отпадъците може да генерират енергия за 40 млн. домакинства до 2025 г.

17:45 | 03.11.15 г.

Африка притежава огромен неизползван източник на енергия, изхвърлен на боклука, коментира Fast.

Нов доклад на Съвместния изследователски център на Европейския съюз (ЕС) сочи, че континентът може да генерира 20% от нужната си електроенергия, като изгаря отпадъците си. Ако се разделя правилно, боклукът може да генерира енергия за 40 млн. домакинства до 2025 г. Но дори ако се ползва в сегашното му състояние, той все още може да осигури достатъчно енергия за 27 млн. домакинства, твърди проучването.

Богатите страни изгарят много боклук, тъй като не обичат да го заравят в депата. Те имат и сравнително стриктни закони за емисиите, което означава, че те не могат просто да изхвърлят старите си автомобилни гуми в огъня и да използват топлината, за да генерират електричество.

На световно ниво обаче страните все още заравят по-голямата част от отпадъците си. Освен очевидните недостатъци за околната среда (заради сметищата, пълни с боклук и химикали), депата за отпадъци генерират много метан и въглероден диоксид, които са парникови газове. Вместо тези газове просто да бъдат изпускани в атмосферата обаче, те могат да бъдат уловени и изгорени, за да генерират енергия.

В момента най-много оползотворени отпадъци в Африка идват от градовете. Селските райони също трябва да бъдат таргетирани, което обаче е трудно заради липсата на инфраструктура за събиране на отпадъци, незадоволителното прилагане на законите и слабото съзнание по отношение на опазването на околната среда.

„Повечето твърди битови отпадъци в Африка се изгарят на място или се хвърлят в отворени депа или полу-контролирани сметища без никаква защита на подпочвените води, възстановяване на инфилтрата или системи за обработка и обикновено без почвена покривка. Сметищата за отпадъци са разположени по периферията на градските райони, понякога в екологично чувствителни места с потенциално отрицателни влияния върху водните ресурси“, се казва в доклада.

Ползите от генериране на електроенергия вместо на замърсяване с отпадъци са очевидни. Първо, електричеството е нужно не само за домакинствата, но и за да се увеличи ефективността на земеделието и промишлеността. То е важно и за болниците и училищата. В момента потреблението на електроенергия на глава от населението в Африка се равнява само на една трета от средната стойност в световен мащаб. Това може би до голяма степен се дължи на зависимостта от дизелови генератори. Малки двигатели с вътрешно горене, които работят със сметищен газ, казва проучването, са идеални заместители.

Генерирането на отпадъци е концентрирано в градските райони, затова е лесно да се разшири електрическата мрежа. Има обаче възможност самостоятелни мрежи да бъдат създадени и на местно ниво, предоставяйки надеждна и независима енергия на селските райони. А това определено ще бъде по-добре от индивидуалните генератори.

Ще мине известно време, за да се постигне това, но едно от предимствата на използването на сметищния газ е, че това е дългосрочна игра. Посочената цифра от 20% на генерираната от боклука енергия се базира на събраните битови отпадъци. Ако се добавят все повече райони към системата, потенциалната цифра може да стане дори по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
fallback