IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Африка може да генерира 20% от енергията си чрез изгаряне на отпадъци

Нов доклад сочи, че ако се третират правилно, отпадъците може да генерират енергия за 40 млн. домакинства до 2025 г.

17:45 | 03.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Африка притежава огромен неизползван източник на енергия, изхвърлен на боклука, коментира Fast.

Нов доклад на Съвместния изследователски център на Европейския съюз (ЕС) сочи, че континентът може да генерира 20% от нужната си електроенергия, като изгаря отпадъците си. Ако се разделя правилно, боклукът може да генерира енергия за 40 млн. домакинства до 2025 г. Но дори ако се ползва в сегашното му състояние, той все още може да осигури достатъчно енергия за 27 млн. домакинства, твърди проучването.

Богатите страни изгарят много боклук, тъй като не обичат да го заравят в депата. Те имат и сравнително стриктни закони за емисиите, което означава, че те не могат просто да изхвърлят старите си автомобилни гуми в огъня и да използват топлината, за да генерират електричество.

На световно ниво обаче страните все още заравят по-голямата част от отпадъците си. Освен очевидните недостатъци за околната среда (заради сметищата, пълни с боклук и химикали), депата за отпадъци генерират много метан и въглероден диоксид, които са парникови газове. Вместо тези газове просто да бъдат изпускани в атмосферата обаче, те могат да бъдат уловени и изгорени, за да генерират енергия.

В момента най-много оползотворени отпадъци в Африка идват от градовете. Селските райони също трябва да бъдат таргетирани, което обаче е трудно заради липсата на инфраструктура за събиране на отпадъци, незадоволителното прилагане на законите и слабото съзнание по отношение на опазването на околната среда.

„Повечето твърди битови отпадъци в Африка се изгарят на място или се хвърлят в отворени депа или полу-контролирани сметища без никаква защита на подпочвените води, възстановяване на инфилтрата или системи за обработка и обикновено без почвена покривка. Сметищата за отпадъци са разположени по периферията на градските райони, понякога в екологично чувствителни места с потенциално отрицателни влияния върху водните ресурси“, се казва в доклада.

Ползите от генериране на електроенергия вместо на замърсяване с отпадъци са очевидни. Първо, електричеството е нужно не само за домакинствата, но и за да се увеличи ефективността на земеделието и промишлеността. То е важно и за болниците и училищата. В момента потреблението на електроенергия на глава от населението в Африка се равнява само на една трета от средната стойност в световен мащаб. Това може би до голяма степен се дължи на зависимостта от дизелови генератори. Малки двигатели с вътрешно горене, които работят със сметищен газ, казва проучването, са идеални заместители.

Генерирането на отпадъци е концентрирано в градските райони, затова е лесно да се разшири електрическата мрежа. Има обаче възможност самостоятелни мрежи да бъдат създадени и на местно ниво, предоставяйки надеждна и независима енергия на селските райони. А това определено ще бъде по-добре от индивидуалните генератори.

Ще мине известно време, за да се постигне това, но едно от предимствата на използването на сметищния газ е, че това е дългосрочна игра. Посочената цифра от 20% на генерираната от боклука енергия се базира на събраните битови отпадъци. Ако се добавят все повече райони към системата, потенциалната цифра може да стане дори по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още