fallback

Турция е свалила руски изтребител на границата със Сирия

Москва потвърждава, че става дума за Су-24 руско производство

11:06 | 24.11.15 г. 78
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Турция е свалила чужд изтребител на границата със Сирия, след като машината е нарушила въздушното пространство на страната, предаде CNN Turk. Самолетът се е разбил на сирийска територия.

Руското министерство на отбраната е заявило, че сваленият самолет е Су-24 руско производство и принадлежи на руската бойна група в Сирия, съобщи Риа Новости.

Агенцията цитира представител на ведомството, според когото Русия може да докаже, че през цялото време машината е била в небето над Сирия и не е нарушила турското въздушно пространство. От турската армия твърдят, че са предупредили нарушителя, преди да открият стрелба. Говорител на турската армия пояснява, че изтребителят е получил три предупрежения, преди да бъде обстрелван. Според данните турските машини, които са прихванали руския самолет, са от типа F-16. Според руски военни обаче самолетът е свален със стрелба от земята, докато се е намирал на височина от 6000 метра. 

Кадри, разпространени от Анадолската информационна агенция, показват, че двамата пилоти на бойния самолет са катапултирали.

Репортер на CNN Turk в района твърди, че хеликоптери издирват пилотите, чуват се изстрели, а единият от пилотите вероятно е пленен от етнически турци от Сирия.

 

#SONDAKİKA! Sınırı ihlal eden Rus uçağının uyarıldıktan sonra Türk jetleri tarafından düşürüldüğü belirtiliyor pic.twitter.com/MU8rCOY4Zz

— Habertürk TV (@HaberturkTV) November 24, 2015

#SONDAKİKA! Türkmen Dağı'nın yakınına savaş uçağı düştü... Uçağın düşme anını Habertürk TV ekibi görüntüledi https://t.co/PCUK9Z6RTA

— Habertürk TV (@HaberturkTV) November 24, 2015
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
fallback