IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтиният петрол натежава на акциите в развиващите се пазари

Индексът MSCI се понижава втори пореден ден, като най-незадоволително се представят акциите на технологичните компании и на тези в сектора на суровините

10:46 | 29.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите в развиващите се пазари поевтиняват, като още повече разширяват най-големия си годишен спад от четири години, защото ниските цени на суровините влошават перспективите пред глобалния растеж, пише Bloomberg.

Индексът MSCI се понижава втори пореден ден, като най-много натежават акциите на технологичните компании и на тези в сектора на суровините. Същевременно липсата на апетит за риск стимулира интереса към акциите на компаниите в здравеопазването и комуналните услуги.

Друг измерител, който следи 20 валути на развиващи се икономики, остава почти без промяна, след като миналата седмица записа най-високия си ръст от над един месец.

„Ниските цени на суровините ще продължават да оказват влияние над развиващите се икономики през 2016 г.“, казва Джитра Аморнтум, директор на Finansia Syrus Securities, базиран в Банкок. „Инвеститорите трябва да се фокусират над акции, които зависят от вътрешното потребление“, казва тя. 

Индексът MSCI се понижава с 0,1% до 799,53 пункта към 7:00 часа българско време, след като в понеделник записа спад от 0,5%. Тази година измерителят отчита спад от 16%, а за последните две години общото понижение е 9%. За сравнение, световният индекс MSCI се понижава с 2,2% през 2015 г.

Акциите на компанията за потребителска електроника Casatek Holdings поевтиняват с 9,2% на борсата в Тайпе, което е най-голямото понижение от август насам. Тайванската Pegatron отчита спад в цената на акциите си от 4,34%, което е четиримесечно дъно. Акциите нa южнокорейския производител на стомана Posco поевтиняват с 3,7% и повеждат спадовете сред компаниите за материали. 

При валутите най-големите понижения записват индонезийската и индийската рупия – съответно 0,3 и 0,2%. Курсовете на почти всички 24 валути от развиващите се пазари, които Bloomberg следи, отслабват, поведени от аржентинското песо и бразилския реал.

Сривът в цените на суровините удари най-вече износителки на петрол като Малайзия и Русия, като рингитът и рублата поевтинява с около 19% тази година.

„Все още смятаме, че валутите в развиващите се икономики ще бъдат обект на натиск“, казва Митул Котеча, директор на форекс звеното в Barclays в Сингапур. „Ниските цени на суровините, силният долар и затягането на паричната политика в САЩ вероятно ще натежат на нововъзникващите пазари“, допълва той.

Доходностите по държавните облигации в развиващите се пазари се понижава с един базисен пункт в понеделник, сочат данни на JPMorgan Chase. За годината се наблюдава повишение от 55 базисни пункта. Инвеститорите искат доходност с 450 базисни пункта над тази по американските държавни облигации, което е повече от постигнатата стойност в края на номеври – 420 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още