IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка: Развиващите се пазари са изправени пред нова ера на бавен ръст

Икономистите все пак имат и оптимистични прогнози, освен това те не отхвърлят напълно възможността нововъзникващите икономики просто да са в по-слаб период

14:03 | 09.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Развиващите се пазари са изправени на кръстопът и е възможно да навлизат в нова ера на по-бавен икономически растеж. Това предупреждава Световната банка в свой доклад, цитиран от BBC.

Икономистите все пак имат и оптимистични прогнози, освен това те не отхвърлят напълно възможността нововъзникващите икономики просто да са в по-слаб период. Освен това те не са толкова уязвими, колкото бяха през минали десетилетия.

Развиващите се пазари нарастват с по-бавен темп днес, отколкото през петте години преди финансовата криза. Китай е най-характерният пример и донякъде страната е особен случай, тъй като забавянето там изглеждаше неизбежно предвид трите десетилетия на бърза експанзия.

И други развиващи се икономики обаче отслабнаха, сред които са Бразилия, Русия и Южна Африка. Изключение прави Индия. Тяхното забавяне контрастира със слабото, но стабилно възстановяване в развитите държави.

Докладът на Световната банка поставя ключовия въпрос дали това е временен проблем или начало на нова ера на забавен растеж. Авторите не дават отговор на този въпрос, но изглежда, че вторият вариант е по-вероятен, коментира ВВС. 

Някои от факторите за забавянето по всяка вероятност ще продължат да оказват влияние. Това са ниските цени на суровините, както и слабото търсене в пазарите за износ. Международната търговия ще остане слаба предвид плахото възстановяване в богатите държави.

Големите инвестиции в добива на суровини през последните години означават силно предлагане, което ще оказва натиск над цените в низходяща посока.

Някои държави, най-вече износителките на петрол, вече имат проблеми с държавните финанси, тъй като данъчните приходи рязко се понижиха.

Освен това има значителен спад в чуждестранните инвестиции в развиващите се пазари, отбелязва Световната банка. Между 2010 и 2014 г. понижението възлиза на 25%.

Има и вътрешни фактори, включително застаряването на населението. Освен в редица развиващи се държави се наблюдава по-бавен ръст на производителността.

Що се отнася до перспективите, докладът посочва, че има вероятност кредитирането да поскъпне след потенциалното вдигане на лихвените проценти в САЩ. Това от своя страна ще доведе до по-скъп долар, което прави заемите в долари по-скъпи за изплащане, посочва ВВС.

Все пак икономистите от Световната банка подчертават, че развиващите се държави са се променили значително в сравнение с 80-те и 90-те години на миналия век. Те са намалили дълга и нивата на инфлацията, диверсифицирали са икономиките си и са станали по-малко зависими от отделни индустрии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още