IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примирието в Сирия влиза в сила от 27 февруари

В споразумението не участват обаче "Ислямска държава", сирийският клон на Ал Кайда

08:27 | 23.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Примирието в Сирия влиза в сила от 27 февруари

Русия и САЩ са се договорили за условията по примирието в Сирия, съобщава АP. Предложението е примирието да влезе в сила от събота (27 февруари).

Терористичната групировка “Ислямска държава” обаче, както и местният клон на Ал Кайда, не са част от договорката, отбелязва информационната агенция.

В условията за споразумението е записано, че примирието ще важи за “онези страни в сирийския конфликт, които са потвърдили ангажиментите си за приемането на примирието”. Това изключва двете терористични организации, както и други групи, които са посочени и от Съвета за сигурност на ООН.

Руският президент Владмир Путин е разговарял по телефона с американския президент Барак Обама по повод споразумението. И двамата са коментирали, че договорката е важен резултат от няколкото кръга преговори при закрити врати.

Путин обаче подчертава, че въздушните удари на руските военновъздушни сили в Сирия ще продължат, защото в споразумението не участват основните терористични групи в страната.

Москва и Вашингтон ще продължат да преговарят, за да се договорят кои организации да не бъдат таргетирани при ударите.

Русия и САЩ ще установят и специална линия за комуникации евентуално ще договорят създаването на работна група за размяна на информация след влизането в сила на примирието. 

Mеждувременно държавният глава Башар ал-Асад свика парламентарни избори за 13 април, съобщи държавната агенция Sana. В декрета на президента се определя и броят на депутатите от всяка една провинция на страната.

Последните парламентарни избори в измъчваната от война страна бяха през май 2012 г. Изборите трябваше да се състоят през май 2011 г., но заради гражданската войнабяха отменяни на два пъти. Националният Фронт за Прогрес, към който спада и партията на Асад Баат, има 168 от общо 250 депутати, което е 67%. Нормално сирийският парламент се избира на всеки четири години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
.....не участват обаче "Ислямска държава", сирийският клон на Ал Кайда---------------------------------------------------------------------------------------------------------те като клон на ДСК ли ги смятат тея ?! И къде мисли фирмата "Ал Кайда" да "отвори" още клонове ?!? ...... нещо може да поработят върху брандинга, че с тоя имидж не се котира в обществото трябва им добър PR и ше стане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Nathan
преди 8 години
Не съм русофил, но позитивната роля на Русия при решаването на сирйската криза е повече от очевидна; за по-малко от три месеца успя да склони враждуващите страни да започнат политически процес.Дано примирието е окончателно и постави основите на мирното съжителство между различните народности и противостоящи си сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още