fallback

Путин нареди на „основната част“ от своите военни да се изтегли от Сирия

Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес, коментира руският президент

21:10 | 14.03.16 г. 142
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският президент Владимир Путин нареди „основната част“ от руските военни сили да започне своето изтегляне от Сирия, пише Bloomberg.

Държавният глава на Русия каза, че военните са приключили основните си цели след близо 6-месечна кампания.

Москва, която призова сирийския лидер Башар ал-Асад да бъде „конструктивен“ по време на последния кръг от мирни преговори, трябва да започне оттеглянето във вторник.

Една въздушна и една военноморска руска база ще продължат да функционират, каза Путин в Москва. Неговият говорител Дмитрий Песков коментира, че Асад е бил информиран за оттеглянето.

„Ефективната работа на нашата армия създаде условия за началото на мирния процес“, заяви руският президент по време на разговорите с външния министър Сергей Лавров и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Надявам се днешното решение да бъде добър сигнал за всички страни в конфликта. Надявам се това значително да увеличи нивото на доверие на всички участници в процеса в Сирия и да допринесе за разрешаването на сирийския проблем чрез мирни средства“, посочва Путин.

Руската намеса в Русия обърна войната в полза на силите на Асад, които напреднаха доста в стратегически важни региони от септември. Конфликтът, който отне живота на четвърт милион души от 2011 г. насам, разпали бежанска вълна, която раздира европейските държави, и създаде бастион за Ислямска държава, от който да разшири своето регионално влияние и да инициира терористични атаки.

През февруари Русия и САЩ нарушиха частично споразумението за прекратяване на огъня в опит да рестартират замръзналия мирен процес.

Мирните преговори, водени от ООН, бяха възобновени в понеделник в Женева, но с малко признаци, че Асад или опозицията са склонни да направят големи компромиси, нужни да превърнат продължилото две седмици частично споразумение за прекратяване на огъня в траен мир.

А самият Путин инструктира Лавров да ускори ролята на Русия в мирния процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
fallback