fallback

МВФ: Саудитска Арабия трябва да привлече повече частни инвестиции

Фондът приветства мащабния план за реформи, но посочи, че той не е достатъчен

15:41 | 26.04.16 г. 7

След редица предупреждения от страна на Международния валутен фонд (МВФ) към износителките на петрол от Близкия изток Саудитска Арабия представи в понеделник своята „Визия 2030“ - план за диверсифициране на икономиката. Според МВФ обаче програмата не е достатъчна, пише WBPonline.

Директорът на МФВ за Близкия изток и Северна Африка Масуд Ахмед приветства във вторник 15-годишния план за реформи. В интервю за CNBC обаче той заяви, че Саудитска Арабия и съседките й от Персийския залив трябва да се фокусират повече върху привличането на частни инвестиции.

„Смятам, че това е правилният подход предвид нивото на амбиция и от гледна точка на цялостен подход, защото икономиката на Саудитска Арабия е изправена пред големи предизвикателства“, казва Ахмед. „Те са изправени пред бюджетни дефицити, които няма да са устойчиви при актуалните и прогнозни цени на петрола и имат модел на ръст, генериран предимно от петрола, така че диверсифицирането на икономиката и търсенето на балансиран бюджет е правилният подход“, допълва той.

„Визия 2030“ включва регулаторни промени, както и реформи в бюджета и политиката, които имат за цел да създадат „проспериращо и устойчиво икономическо бъдеще“. Освен това режимът в Рияд обяви процеса по приватизация на до 5% от държавния петролен гигант Saudi Aramco, както и създаването на най-големия суверенен фонд в страната, който според принц Мохамед бин Салман ще надхвърли 3 трилиона долара.

Планът включва и увеличаване на дела на жените на трудовия пазар от 22 до 30%.

Според МВФ ключово за Саудитска Арабия е как да гарантира, че всички реформи ще бъдат прокарани, както и че ще има институционален капацитет за постигане на целите.

„Смятам, че голяма част от растежа трябва да дойде не от инвестиции на публични средства, а от привличане на частни инвестиции, тъй като в Саудитска Арабия и в много други страни от Персийския залив моделът на растеж включваше държавата като ключов играч“, посочва Масун Ахмед. „Продължавайки все по-напред, финансирането на икономическата активност трябва да дойде от частни компаниии, като държавата играе традиционната роля на регулатор“, допълва той.

В понеделник МВФ предупреди, че износителките на петрол от Близкия изток трябва да се приготвят за нова реалност в цените на петрола и да приспособят икономиките си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
fallback