IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия представи 15-годишен план за икономически реформи

Програмата "Визия 2030" включва приватизацията на под 5% от Saudi Aramco

18:54 | 25.04.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Крал Салман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Крал Салман. Снимка: Архив Ройтерс

Саудитското правителство прие днес план за приоритетните реформи през идните 15 години, които могат да се окажат период на важни икономически промени за богатата на петрол държава, информира Асошиейтед прес.

Крал Салман обяви правителствената подкрепа за плана "Визия 2030" в кратко телевизионно съобщение, в което призова саудитците да работят заедно за успеха на плана.

Вторият вицепремиер принц Мохамед ибн Салман очерта някои детайли от плана в предварително записано интервю по държавната телевизия „Ал Арабия“. Влиятелният принц, който е втори в наследяването на трона, изпълнява ролята на министър на отбраната председателства Съвета за икономическа политика, създаден скоро след като баща му пое управлението миналата година.

Работата на съвета е съсредоточена върху това да направи икономиката на Саудитска Арабия по-малко зависима от петрола, като бъдат създадени работни места и има повече чуждестранни инвестиции.

Принц Мохамед ибн Салман съобщи в интервюто за планирано частично първично публично предлагане на държавната петролна компания Saudi Aramco. Той описа страната като пристрастена към петрола и допълни, че под 5% от компанията ще бъдат предложени на публични акционери.

Планът е пътна карта за нашето развитие и икономически цели, посочи той, допълвайки, че "част от него е свързано със Saudi Aramco, а това е много малка част".

Принцът представи планове за създаване на суверенен фонд на стойност 2 трилиона долара, който ще бъде управляван от съвет на директори, а не от Saudi Aramco. Приходите на фонда ще бъдат за развитие на саудитските градове. Той допълни, че икономическите цели на реформите са насочени към елиминиране на жилищните проблеми и безработицата, а също така да се гарантира, че субсидиите за вода и енергия отиват при най-нуждаещите си.

По думите му друг начин да се привлекат повече приходи, които не са свързани с петрола, е увеличаване на капацитета за военно производство на страната. През миналата година Саудитска Арабия бе трета по закупувано оръжие в света, като за целта е похарчила над 87 милиарда долара.

Принцът също така отбеляза, че кралството, което годишно посреща милиони поклонници мюсюлмани в свещените градове Мека и Медина, ще стане по-достъпно за други типове туристи, отговарящи на саудитските ценности.

Още за плановете на Саудитска Арабия можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Илко
преди 7 години
Закъсня ли са с 15 год !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Achtung
преди 7 години
Плановете са хубаво нещо, но реалността съвсем друго :) Защо ли си мисля, че след първите 5% ще има още и още, един вид наркотик. Американците искат да отстрелят няколко заека, саудитския се оказа по лесен от руския и китайския, да видим къде ще му отиде края ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Haho333
преди 7 години
Ммм Да ... то и *** АКО стане Лъв, ще е царя на животните.Ама ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Haho333
преди 7 години
Бе повярвай ми дори пожарникарите ако имаха поне половината от петрола който има Саудитска Арабия щяха да направят поне 2 пъти повече от тия камилари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 7 години
Мда, ако и изкарат религията от политиката, СА може да стане не лошо място за бизнес. Бил съм в Джеда на изложение... уникално красиво място. Ако охлабят малко режима Джеда може да отвее Дубай отвсякъде.. А за коментиращите по долу и сега западняк и християнин може да посети Джеда спокойно. Спазваш ли препоръките и порядките им си в пълна безопасност. Обикновенните хора са като цяло добронамерени към чужденци..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
marto76
преди 7 години
Хората мислят в 15-годишна перспектива, което заслужава само адмирации! Не са като някои пожарникари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"...по-достъпно за други типове туристи, отговарящи на саудитските ценности."Хаха...саудитски ценности ! Тоя има чувство за хумор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Тия ше бъдат баси туристическата дестинация...педесет камшика , рязане на ръце...пък за по късметлиите туристи може да се падне убиване с камъни на изневерила съпруга или пък обесване !Та за първите записали се мое да има и примоция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Haho333
преди 7 години
А дано, ама на дали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още