fallback

Китайците - най-гостоприемни към бежанците

Германия и Великобритания също са отворени за бежанците, докато Русия е най-негостоприемната държава, сочи проучване на Amnesty International

12:30 | 19.05.16 г. 16

Китайците са най-гостоприемната нация за бежанците, показват резултатите от ново проучване на настроенията на гражданите, осъществено от Amnesty International, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

От Amnesty са анкетирали над 27 хил. души в 27 държави.

Данните сочат, че втората най-гостоприемна държава е Германия, а третата – Великобритания.

Почти три четвърти от анкетираните заявяват, че на хората, които бягат от война или преследване, трябва да им бъде позволено да търсят убежище в други страни.

Един от всеки 10 анкетирани заявява готовност да приеме бежанци в дома си, като почти половината от анкетираните китайци декларират такава готовност.

"Човешката солидарност е много видима и хората чувстват болката на тези, които са принудени да бягат от война и преследване”, коментира генералният секретар на Amnesty Салил Шети пред Ройтерс.

“Гражданите са готови да подадат ръка и правителствата трябва да послушат мнозинството”, допълва той.

Шети допълва, че светът е изправен пред тежка криза по въпросите, свързани с миграцията. "Не разполагаме с много хора като Ангела Меркел, канцлера на Германия, която се изправи пред опозицията и посочи, че това е международно задължение”, казва той.

Меркел е широко критикувана, че е прекалено отворена към бежанците, особено след като през миналата година страната й предостави убежище на над 1,1 млн. души. По-голямата част от анкетираните германци обаче, както и 87% от британците, заявяват, че нямат нищо против бежанците, които пристигат в техните страни.

Общо 17 на сто от анкетираните не са съгласни страните им да приемат бежанци, показват още резултатите. Най-малко гостоприемна страна е Русия – две трети от анкетираните руснаци не желаят да приемат мигранти в страната си.

Сред най-негостоприемните държави се нареждат и Полша, Унгария и други бивши членки на комунистическия блок, които смятат, че културите от Близкия изток ще нарушат техните хомогенни общества.

Въпреки, че 86 на сто от китайските участници в проучването смятат, че правителствата трябва да направят повече, за да помогнат в бежанската криза, китайското правителство продължава да не желае да приема бежанци, бягащи от войни или преследване.

Резултатите от скорошно проучване на ООН показват, че Китай, Русия и държавите от Персийския залив не са приемали сирийски бежанци от началото на войната в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
fallback