IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Богатите държави са далеч от справянето с бедността и неравенството

Германия и Великобритания са европейските страни, които се справят най-добре с поставените от ООН цели за разрешаване на най-тревожните проблеми в света

15:01 | 14.07.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Повечето от най-богатите страни в света не успяват да спечелят добри оценки за своя напредък в постигането на целите на ООН за слагане на край на бедността и неравенството, като единствено Германия и Обединеното кралство се класират на по-челни позиции, съобщава Ройтерс.

САЩ се класират на 25-то място от 149 страни, включени в индекса, като показват недостатъчен напредък в насърчаването на екологично чистата енергия, борбата с неравенството и с климатичните промени, се посочва в класацията на Sustainable Development Solutions Network и Bertelsmann Stiftung, обяви германската фондация за социална отговорност.

Страните-членки на ООН се съгласиха през септември миналата година да изпълнят 17 амбициозни цели за справяне с най-тревожните проблеми в света като неравенство, бедност и изменение на климата. Заложените цели трябва да се реализират през следващите 15 години.

Индексът, измерващ напредъка на страните, трябва да повиши интереса към световните цели”, обясни Джефри Сакс, директор на мрежата на ООН за устойчиво развитие.„Ние изготвяме този доклад като един вид стимул," каза той за фондацията на Thomson Reuters. 

В дъното на списъка са Централноафриканската република и Либерия, докато Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Швейцария заемат първите места.

Германия се класира шеста, а Обединеното кралство заема десета позиция в списъка. 

Сред другите икономически гиганти Китай се класира на 76-то място, Япония е 18-та, Франция се класира на 11-та позиция, Индия е на 110-то място, Бразилия е 52-ра, а Канада се нарежда на 13-то място.

Изследване на Bertelsmann Stiftung миналата година прогнозира, че Съединените щати ще бъдат между страните, които е по-малко вероятно да постигнат целите за слагане на край на бедността и борба с изменението на климата.
През следващите три години индексът ще се актуализира ежегодно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още