fallback

Стиглиц напусна разследващата комисия за Досиетата Панама

Правителството на страната не желае да подкрепи независимата проверка на финансовата й система, смята икономистът

10:45 | 06.08.16 г. 1

Комисията, създадена да разследва липсата на прозрачност във финансовата система на Панама, също се оказа, че страда от липса на прозрачност, пише Ройтерс.

Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, който участваше в нея, е подал оставка заради нежеланието на правителството да подкрепи разследването.

Припомняме, че през април повече от 11,5 млн. документа с информация за офшорни сметки на политици, бизнесмени, спортисти и други лица “изтекоха” от адвокатската кантора Mossack Fonseca. Това предизвика серия от международни скандали и отново възроди темата за обуздаването на данъчните убежища.

Стиглиц, заедно с швейцарския експерт по корупцията и преподавател по наказателно право в Базелския университет Марк Пиет, се присъединиха към седемчленната комисия, която разследва финансовата система на Панама. И двамата посочват, че панамското правителство не желае да подкрепи разследването.

Пиет също напуска комисията, след като кабинетът на Панама е отказал да гарантира, че докладът й ще бъде направен публично достояние.

Стиглиц дори предполага, че правителството на страната се е опитало да саботира работата на комисията.

"Можем само да си направим извод, че правителството е изправено пред натиск от тези, които са на печалба от текущата непрозрачна финансовата система в Панама", каза икономистът.

Панамският кабинет защити автономното управление на комисията в изявление и изразява съжаление за оставките на Стиглиц и Пиет, които отдава на “вътрешни различия”.

Панамските документи обхващат период от почти 40 години - от 1977 г. до декември 2015 г. Те разкриват, че чрез с помощта на юридическата кантора са създавани компании в данъчни убежища, които са били използвани за укриване на данъци, пране на пари, сделки с оръжия и наркотици и т.н.

Пиет коментира, че въпреки целия си опит в сферата на икономическата и организирана престъпност е бил изумен да види практическо потвърждение на това, за което целия свят говори през последните години.

Той допълва, че комисията е открила в документите свидетелства дори за пране на пари от детска проституция. “От нас беше поискано да свършим тази работа в знак на уважение към тях. Появихме се в световните медии, а след това ни беше казано да млъкнем, след като те не харесаха работата ни”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
fallback