IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц напусна разследващата комисия за Досиетата Панама

Правителството на страната не желае да подкрепи независимата проверка на финансовата й система, смята икономистът

10:45 | 06.08.16 г. 1
<p>
	Икономистът Джоузеф Стиглиц. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Икономистът Джоузеф Стиглиц. Снимка: архив, Ройтерс

Комисията, създадена да разследва липсата на прозрачност във финансовата система на Панама, също се оказа, че страда от липса на прозрачност, пише Ройтерс.

Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц, който участваше в нея, е подал оставка заради нежеланието на правителството да подкрепи разследването.

Припомняме, че през април повече от 11,5 млн. документа с информация за офшорни сметки на политици, бизнесмени, спортисти и други лица “изтекоха” от адвокатската кантора Mossack Fonseca. Това предизвика серия от международни скандали и отново възроди темата за обуздаването на данъчните убежища.

Стиглиц, заедно с швейцарския експерт по корупцията и преподавател по наказателно право в Базелския университет Марк Пиет, се присъединиха към седемчленната комисия, която разследва финансовата система на Панама. И двамата посочват, че панамското правителство не желае да подкрепи разследването.

Пиет също напуска комисията, след като кабинетът на Панама е отказал да гарантира, че докладът й ще бъде направен публично достояние.

Стиглиц дори предполага, че правителството на страната се е опитало да саботира работата на комисията.

"Можем само да си направим извод, че правителството е изправено пред натиск от тези, които са на печалба от текущата непрозрачна финансовата система в Панама", каза икономистът.

Панамският кабинет защити автономното управление на комисията в изявление и изразява съжаление за оставките на Стиглиц и Пиет, които отдава на “вътрешни различия”.

Панамските документи обхващат период от почти 40 години - от 1977 г. до декември 2015 г. Те разкриват, че чрез с помощта на юридическата кантора са създавани компании в данъчни убежища, които са били използвани за укриване на данъци, пране на пари, сделки с оръжия и наркотици и т.н.

Пиет коментира, че въпреки целия си опит в сферата на икономическата и организирана престъпност е бил изумен да види практическо потвърждение на това, за което целия свят говори през последните години.

Той допълва, че комисията е открила в документите свидетелства дори за пране на пари от детска проституция. “От нас беше поискано да свършим тази работа в знак на уважение към тях. Появихме се в световните медии, а след това ни беше казано да млъкнем, след като те не харесаха работата ни”, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 7 години
Докато ние, които сме извън световната върхушка не дадем да се разбере, че не приемаме сегашното статукво на бърборене срещу корупцията и толерирането й на практика, нищо няма да се промени, дори напротив - задълбочава се. Стиглиц още виднъж показва принципните си позиции на борец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още