IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанската вълна може да създаде полов дисбаланс в някои страни в Европа

Само 27% от потърсилите убежище в Европа през миналата година са жени

18:31 | 14.08.16 г. 37
<p>
	Бежанци в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци в Атина. Снимка: Ройтерс

Последният доклад на анализаторската организация Pew разкрива интересни данни за бежанската вълна в Европа. Част от тях обаче са не толкова интересни, колкото притеснителни - само 27% от тези бежанци са жени, пише Мегън Макардъл в коментар за Bloomberg View.

Във всяка възрастова група, сред имигрантите от почти всяка страна, жените са значително малцинство. Разликата е особено изразена при имигрантите от Африка, Близкия изток и Индийския субконтинент. От Гамбия, Бангладеш и Пакистан на практика не са пристигнали почти никакви жени.

Този факт може да доведе до развитието на два сценария, пише Макардъл. Първият е в страната приемник да възникне дисбаланс между мъжкото и женското население. Това би било проблем - дори и леки демографски дисбаланси могат да окажат значително социално влияние. Бежанците, които вече са се сблъскали с изолация, прекъсване на връзките и недоволство в своите общества, ще се изправят пред отчайващата перспектива трудно да създадат дълготрайна връзка и семейство. А това е рецепта за бедствие.

Тогава защо да не се позволи на още жени да емигрират от държавите на тези мъже? Това би влошило друга група проблеми, смята Макардъл.

Миналата година няколко от най-популярните дестинации за имиграция регистрираха увеличаване на дела на чуждестранното си население с над 1 процентен пункт. (За сравнение, САЩ, които открай време са най-популярната дестинация за имиграция в света, отчетоха подобно нарастване за период от 10 години, от 2005 г. до 2015 г.) Да се позволи на достатъчно голям допълнителен брой жени да имигрират, за да се коригира половият дисбаланс, би добавило още половин процентен пункт за много кратък период от време.

Макардъл подчертава, че е привърженик на имиграцията. Тя обаче изтъква, че различните култури, особено хомогенните, имат нужда от известно време, за да абсорбират и асимилират мигрантските потоци. Бежанската вълна от миналата година вече оказва натиск върху политическите и социалните системи на много държави. Увеличаването й с една втора или една трета може да изправи тези системи пред точка на пречупване.

За съжаление, към момента сякаш няма добри опции. Хората са тук, Европа не може да върне времето назад и да поиска по-балансирана в полово отношение бежанска вълна. Би могла да отхвърли голяма част от молбите за убежище и да върне много от мъжете там, откъдето идват. Но това е малко вероятно - политиката на Европейския съюз и голяма част от политиците подкрепят даването на убежище. Би било трудно наистина изведнъж да се отстъпи от тези ангажименти.

Би било също политически трудно да се увеличи рязко имиграцията на жени в отговор на вълната от мъже. Краткосрочното политическо предизвикателство обаче е за предпочитане пред бавно оформящ се разпад на обществото, пише Макардъл.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Нещо стана с коментара ми, но ще го постна пак:Е какво не е ясно ?! Лявата общност си вкарва електорат и кандидат-хомосексуалисти. При липса на работа и жени, резултатът е социално-зависим маргинален електорат на врата на държавата и хомосексуализъм. Елементарно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
IvaneJohn
преди 7 години
Много е лесно.Ако Европа реши да ги третира като ресурс тези хора - да иска всеки да си плаща за престоя в лагера по 100 евро на ден - храна и акомодейшън, здравни услуги и пр.Ако няма парите - робство и каторга докато ги изплати - дават ги на работодателите, без право да кажат гък.Така е било хиляди години, сега обаче точно обратното и имало проблем ?!?Странна ситуация е това, робите били разход , пасив - а не актив !Кажете го на някой европеец от 17-18 век и ще има да Ви се чуди на акъла...Меркел и Оланд, ало прочетете си собствената икономическа история, спешно на образователни курсове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Тамън няма да има нужда немските стари чанти повече да си правят труда да изтеглят млади африкански "приятели" от Африка с временни европейски визи за гостуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
Единственото РАЗУМНО нещо,което МОЖЕ И ТРЯБВА да направи "Европа" е да преформатира понятията "бежанци" и "мигранти", на ЗАВОЕВАТЕЛИ и да започне да действа,към тях,като към такива.ИНАЧЕ,КРАЙ С "ЕВРОПА"!ВСИЧКО ТОВА НЕ ЗАВИСИ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ,КОИТО СА НЕПРИКРИТИ АМЕРИКАНО-ЦИОНИСТКИ СЛУГИ,А ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ!АКО ВСЕ ОЩЕ ГИ ИМА!А ИМА ЛИ ГИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още