fallback

OOН: Над 2,4 млн. души имат нужда от хуманитарна помощ в Либия

Близо 300 хил. деца в страната не ходят на училище, а почти 350 хил. либийци са вътрешно преселени

10:07 | 20.08.16 г. 7
Автор - снимка
Създател

Милиони либийци и мигранти са жертва на хуманитарната криза в Либия, която се влошава с всеки изминал ден, предупреди специалният пратеник на Организацията на обединените нации (ООН) за северноафриканската държава Мартин Коблер, цитиран от Ройтерс. 

Повече от 2,4 млн. души в страната с население от около 6,4 млн. души имат нужда от хуманитарна помощ, смята той. Тези хора нямат достъп до лекарства и ваксини, подчерта Коблер в комюнике, публикувано по случай Световния ден на хуманитарната помощ.

Близо 300 хил. деца в Либия не ходят на училище, а почти 350 хил. либийци са вътрешно преселени, отчете Коблер.

Той спомена и трудното положение, в което се намират над 270-те хиляди мигранти, блокирани в страната изходен пункт към Европа.

Либия изпадна в хаос след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. Враждуващи милиции са се вкопчили в безмилостна борба за контрол над страната.

Джихадистката групировка „Ислямска държава" от своя страна се възползва от безвластието и превзе крайбрежния град Сирт, от който сега се опитват да я изтласкат силите на създаденото с подкрепата на ООН правителство на националното съгласие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 11.09.22 г.
fallback