IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мигрантите се насочват към все по-опасни маршрути към Европа

Предвид възможността за депортиране от Гърция обратно в Турция бежанците избират опасни пътища през Средиземноморието

14:38 | 20.04.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гърция отчита сериозен спад на броя на бежанците и имигрантите, пристигащи в страната, след споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция, според което „нередовните“ пристигнали от Турция се връщат обратно или депортират, припомня Quartz.

Споразумението влезе в сила на 4 април. Броят на новопристигналите в Гърция през първата половина на този месец се е понижил с около 90% спрямо първата половина на предишния месец, твърди Международната организация по миграция (МОМ).

Организации в защита на правата на човека критикуват споразумението, защото според тях то пренебрегва правата на търсещите убежище. Те твърдят, че то може да позволи на трафикантите на хора да пробват по-опасни маршрути. Андрю Щролайн, директор на медийния отдел за Европа в Human Rights Watch, казва, че затварянето на границите вероятно ще принуди хората да поемат по „по-дълги и по-сложни маршрути към Европа, които са и по-скъпи“, което ще направи трафикантите още по-богати.

Особено популярни през по-топлите летни месеци са маршрутите през централното и западното Средиземноморие, които включват по-дългите пътища до Италия от Северна Африка и пътят до Испания от Мароко. За достигането на Испания е необходимо да се премине през силните течения около Гибралтарския проток. Трети вариант е да се влезе през Сеута и Мелиля, испански територии, разположени на северния бряг на Мароко. През миналия уикенд 136 души са били спасени от бреговете на Мароко, вероятно опитвайки се да стигнат до тези градове.

Тези маршрути през Средиземноморието от Северна Африка преди бяха най-популярните пътища към Европа въпреки опасностите, които носят. След това обаче те бяха сменени с източния път към Гърция през Егейско море. Сега, когато новопристигналите са изправени пред депортиране, а балканските страни около Гърция затварят границите си, хуманитарните работници обръщат поглед на запад.

Данни от Върховния комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) наистина показват, че броят на пристигналите по море и земя в Италия и Испания е нараснал рязко през последните месеци. През първото тримесечие на 2016 г. пристигналите имигранти в Италия са достигнали почти 19 хил. души спрямо 10 хил. през същия период на 2015 г. Пристигналите в Испания са около 900 тази година спрямо 550 през миналата.

МОМ предупреди, че все още не може да направи връзка между ръста на тези преминаващи със сделката между ЕС и Турция. Даниела Сегрето обаче, която води специална инициатива за имиграция в Сицилия, казва, че последиците от затварянето на пътя до Гърция вече се усещат в Италия. „Тези хора идват така или иначе“, казва тя, добавяйки, че не възприема това като „спешен случай“, а по-скоро като новата нормалност. „Това е необратим феномен, който можем само да се опитаме да управляваме“, добавя тя.

Миналата седмица Guardian съобщи, че трафикантите рекламират маршрути от Турция до Италия на четири пъти по-висока цена от пътя до Гърция.

През 2015 г. почти 3 500 души изгубиха живота си, опитвайки се да преминат през Средиземно море, най-вече около о. Сицилия. По-рано тази седмица беше обявено, че 400 души се смятат за загинали, след като са се опитали да преминат морето до Италия. Подробностите около инцидента все още се изясняват. По същото време шест души бяха открити мъртви, а 106 бяха спасени, докато се опитваха да достигнат от Либия до Италия с гумена лодка.

Тези инциденти се случват почти година след най-лошото корабокрушение в Средиземно море, в което загинаха 800 мигранти в опита им да се доберат от Либия до Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
абе тея що не ходат в Иран там не беха ли съюзници на тоя Асад и там нема война до колкот ми е известно поне все още ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още