IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

179 хил. бежанци са влезли в Европа през Средиземно море от началото на годината

Европейската комисия отпусна 83 млн. евро на Гърция за бежанците

16:33 | 19.04.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

178 882 бежанци са влезли в Европа през Средиземно море от 1 януари до 17 април 2016 година. Това сочат последните данни на Международната организация по миграцията (IOM).

Според тях Гърция остава най-привлекателната входна точка - 153,6 хил. бежанци, като броят им расте лавинообразно спрямо първите четири месеца на 2015 година. Тогава Гърция е приела 22,4 хил. бежанци.

Наблюденията обаче показват, че в последните седмици притокът от мигранти към гръцките острови намалява. В последните десет дни в страната влизат средно по 70 души на ден, докато в началото на годината броят им беше по средно 1,5 хил. души на ден.

От 1 януари 2015 година до 17 април 2016 година в южната ни съседка са влезли малко над 1 млн. бежанци. В момента в лагерите са настанени над 54 хил. души.

Основната част от пристигналите в Гърция от началото на годината бежанци са сирийци (73,1 хил.), афганистанци (38,5 хил.) и иракчани (23,4 хил.).

От началото на тази година до средата на април в Европа през Италия са влезли 24,5 хил. бежанци. Броят им остава без сериозна промяна спрямо същия период на миналата година - 26,2 хил. Заради географското положение основната част от бежанците, пристигащи в Италия, са от Африка - нигерийци (3,4 хил.), граждани на Гамбия (2,2 хил), сенегалци (1,6 хил.) и други.

След подписаното споразумение с Турция и предприетите мерки за ограничаване на потока от бежанци към Гърция от IOM започнаха да следят и ситуацията с пристигащите мигранти в Испания и Кипър.

Данните засега не подсказват за наличието на проблем - от началото на март досега показват, че 28 души са пристигнали в Кипър в наблюдавания период. През цялата 2015 година на острова са влезли общо 269 бежанци.

В Испания броят им е 648 при 3 845 за цялата 2015 година.

Междувременно ЕК отпусна 83 млн. евро на Гърция по новия инструмент за спешна подкрепа. Средствата ще бъдат насочени към подобряването на качеството на живот на бежанците в страната, съобщиха от Брюксел.

Парите ще бъдат разпределени между няколко международни неправителствени организации, Върховния комисариат за бежанците на ООН, както и на Международната федерация на Червения кръст. С тях ще бъдат осигурени първични здравни грижи, храна и временни жилища за бежанците в южната ни съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още