IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Нито един бежанец, който се нуждае от закрила, няма да бъде върнат в Турция

Международни организации критикуват споразумението между ЕС и Турция, което ще започне да се изпълнява след броени дни

18:46 | 01.04.16 г. 4
ЕК: Нито един бежанец, който се нуждае от закрила, няма да бъде върнат в Турция

Дни преди първите мигранти от Гърция да бъдат върнати в Турция, международни организации не спират да критикуват изпълнението на споразумението между ЕС и Анкара. Темата беше обсъдена по време на брифинг в Брюксел, а от ЕК гарантираха, че бежанците, които имат нужда от закрила, няма да бъдат върнати обратно в Турция.

По повод изразените опасения на организацията за бежанците на ООН (UNHCR), че споразумението между ЕС и Турция нарушава международното законодателство и не защитава правата на бежанците, говорителят на ЕК Мина Андреева обясни, че всички критики относно документа се взимат предвид.

"Нито един бежанец, който се нуждае от международна защита, няма да бъде върнат в Турция", категорична беше и говорителят Наташа Берто по време на брифинга, предаван по видеосистемата на ЕК.

Двете коментираха и доклада на Amnesty International, според който Турция незаконно ще връща бежанци обратно в Сирия, във военна зона. Мина Андреева обясни, че в началото на седмицата комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос ще бъде в Анкара и ще наблюдава процеса по изпълнението на споразумението с ЕС за връщането на бежанци от гръцките острови.

По време на брифинга от ЕК посочиха още, че гръцките власти са поели ангажимент да преместят лагера край Идомени и да настанят хората там при по-добри условия. От Комисията признаха още за проблемите на Гърция при настаняването на бежанците и коментираха, че помагат за решаването им.

Мина Андреева не потвърди информацията, че в понеделник ще бъдат върнати 5 хил. бежанци от гръцките острови в Турция. "Предпочитам да коментирам конкретните цифри, когато те станат факт", каза тя.

Тя допълни, че ЕК очаква и законодателните промени, които трябва да направят Гърция и Турция, за да могат да бъдат изпълнени мерките, записани в споразумението за бежанците.

По-късно днес в гръцкия парламент се очаква и гласуването на спешните очаквани промени в законодателството.  Според предварителните изявления основната опозиционна партия "Неа демократиа" няма да подкрепи предложенията на правителството "по принцип", пише "Катимерини".

Някои депутати коментираха, че няма нужда от толкова спешно приемане на законодателната промяна, която е много обемна и много сложна като материя.

Опасенията са, че с промяната в законодателството ще бъдат орязани правата на бежанците. Според текстовете гръцките власти трябва да проверят за 14 дни дали бежанците, които са подали искане за международна закрила, действително имат право на такава. От "Неа демократиа" смятат, че администрацията няма да може да се справи в тези кратки срокове.

В допълнение, Гърция трябва да признае Турция за "сигурна" държава за бежанци, а от опозицията коментират, че страната не покрива критериите за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ше се изнасяме от ЕС е.бах ги в кавалите утрепани щом не слушат какво им хортуват хората то тогава вън от кораба. В България същото не слушаха народа и бая народ се изнесе така ше стане и сега все ше се намери място на тая земя някъде където да няма пуделски п.едали и има закони .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Аха , то дотогава сигур всеки трети ше е мустаклия и тунингован...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Скоро ЕК ще престане да съществува, така че няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"По повод изразените опасения на организацията за бежанците на ООН (UNHCR), че споразумението между ЕС и Турция нарушава международното законодателство и не защитава правата на бежанците..."Тия сигурно си имат и постоянно представителство , куп адвокати...мирише на бизнес за дълги години !Кога ще се сформира комитет за защита на европейските граждани от бежанската мюсюлманска инвазия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още