IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага преместването на 54 хил. сирийци от Турция

24 часа след влизане в сила на споразумението между ЕС и Турция броят на бежанците в Гърция расте

17:54 | 21.03.16 г. 2
<p>
	Хиляди бежанци са блокирани на гръцко-македонската граница. Снимка <em>Ройтерс</em></p>

Хиляди бежанци са блокирани на гръцко-македонската граница. Снимка Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предлага незабавно изпълнение на споразумението с Турция за бежанците.

Институцията е променила споразумението за преместване на имигранти от Гърция и Италия, като осигурява квота от 54 хил. места за сирийци, които да бъдат преместени от Турция, става ясно от съобщение на пресслужбата на ЕК.

В съобщението се посочва, че предложението е в изпълнение на договорката с Анкара, според която за всеки върнат обратно в Турция нелегален имигрант по един сирийски бежанец в страната ще се премества в Европейския съюз (ЕС).

Държавите членки на ЕС ще трябва да приемат „подходящ“ брой сирийски бежанци от Турция в рамките на съществуващите им ангажименти, допълва се в съобщението.

Това предложение допълва съществуващата схема на ЕС за презаселване, която беше договорена през 2015 г. Въпросните 54 хил. места, предвидени при промяната на схемата за пренастаняване, са неразпределения резерв на ангажиментите по силата на съществуващото решение на Съвета на Европейския съюз (ЕС), поясняват от ЕК.

ЕК припомня, че през миналата година одобри схема за презаселване на 160 хил. имигранти от Гърция и Италия, като държавите членки в ЕС, които приеха квотите, поеха ангажимент за преразпределянето на 120 хил. души от 160-те хил. От тези 120 хил. души 54 хил. все още не са преместени.

Същевременно през миналата година ЕС прие и преместването на над 22 500 души от трети страни.

Междувременно данните на гръцките власти показват, че ден след влизане в сила на споразумението ЕС – Турция все още няма ефект по отношение на ограничаването на потоците от бежанци, а дори се наблюдава увеличение.

Само за последните 24 часа в Гърция незаконно са пристигнали почти 1,7 хил. души и така броят на бежанците в южната ни съседка вече надхвърли 50 хил. души, съобщава ANA MPA. В Идомени, край гръцко-македонската граница, са разположени към 15 хил. бежанци. 28,5 хил. са бежанците в северните части на Гърция.

Оказва се и че все още не е разработен механизмът, по силата на който бежанците ще бъдат връщани обратно в Турция, става ясно от публикация в NY Times след среща между премиера на Гърция Алексис Ципрас и комисаря по въпросите на миграцията в ЕС Димитрис Аврамопулос в Атина.

Ципрас призова за бързо намиране на решение на този въпрос, защото растящият брой бежанци означава, че Гърция няма да успее успешно да евакуира всички бежанци от островите, какъвто ангажимент пое на последния Европейски съвет.

Гръцкият премиер поиска от ЕК да засилят натиска срещу Турция, за да бъде ограничена дейността на трафикантите на хора. 

В същото време в Истанбул турският президент Реджеп Ердоган пък критикува отказа на ЕС да направи „зона за сигурност“ в Сирия, в която да бъдат разполагани бежанци. Такава зона би помогнала да се намали потокът на бежанци към Европа, коментира той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
verimg
преди 8 години
Подозирам зловеща корупция в случая. Тези хора ги търгуват като роби, лашкат ги насам-натам под маската на загриженост за тях. А всъщност се прехвърлят едни суми. Не са ли истинските трафиканти на хора всъщност Ердоган, ЕС и останалите? Отделна тема е, че ЕС търгува не само хората, но и собственото си бъдеще с навлизането на тези пълчища. Накрая ще стане една невъобразима каша, чорба от хора в този ЕС, в която никой няма да знае какъв и защо е на този свят. И всеки, който държи на традициите ще бъде преследван жестоко. Нерадостно бъдеще за ЕС и Земята като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
mvr0306
преди 8 години
Ако в Брюксел искаха да спрат бежанците можеше да стане много по-евтино и лесно - например вместо да "спасяват" бежанците в морето и да ги пренасят в Гърция и Италия просто да ги върнат в Турция или Либия. като върнат десетина корабчета повече никой няма да си даде парите на трафикантите. Стена (бетонна, вкопана 2м под земята, както направиха в Израел) по сухопътните граници със сигурност ще излезе в пъти по-евтино от 6 мрлд евро за Турция. Резултата ще бъде точно нула бежанци през сухопътните граници. Ясно е обаче, целта тук изобщо не е да се спират бежанците, а напротив, да продължават да идват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още