IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 20 март Гърция ще връща нелегалните мигранти в Турция

Вместо исканите от Турция пет преговорни глави ще бъде отворена само една

17:19 | 18.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Отляво надясно:&nbsp;Жан-Клод Юнкер,&nbsp;Ахмет Давутоглу, Доналд Туск и Марк Рюте.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Отляво надясно: Жан-Клод Юнкер, Ахмет Давутоглу, Доналд Туск и Марк Рюте. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз и Турция се постигнали предварително споразумение да започнат да прилагат сделката за имигрантите от 20 март. Всички нелегални имигранти, пристигащи в Гърция след неделя, ще започнат да бъдат връщани в Турция - за това са се договорили турският премиер Ахмет Давутоглу и тримата преговарящи, излъчени от ЕС – Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и холандският премиер Марк Рюте.

Четиримата преговаряха тази сутрин в Брюксел, преди да се поднови срещата на европейските лидери. Квартетът е успял да постигне договореност по всички части от сделката, която сега трябва да бъде одобрена от всички 28 президенти и премиери от ЕС и парафирана с турския министър.

Бързането се налага, за да се попречи огромни групи хора да тръгнат в паника към Европа, за да "хванат последния влак", поясни дипломат.

От същата дата ще започне и размяната за всеки върнат в Турция сириец Европа да взема друг от турските лагери. Двете страни са се разбрали, че когато броят на прехвърлените в ЕС бежанци стигне 72 хил. души, операцията ще бъде прекратена. Предстои европейските държави да се разберат как ще разпределят помежду си новите хора, които търсят убежище.

Вместо исканите от Турция пет преговорни глави ще бъде отворена само една – като Европейският съюз се ангажира да ускори преговорния процес, така че да могат да се отворят и други. Това е компромис, който е приемлив за Кипър. Никозия заплаши с вето, ако ЕС се съгласи с турските искания, преди да бъде признат от Анкара.

Отпадането на визите от юни ще бъде по-скоро цел, чието изпълнение ще зависи от готовността на Турция да изпълни всички критерии до края на април, съобщи източник, запознат с преговорите. ЕС държи всички 72 критерия да бъдат изпълнени. Досега Турция е готова с 37 от тях, но ѝ предстоят някои от най-трудните, включително защитата на турските паспорти от фалшификация.

В близките дни Европейската комисия ще предложи списък от проекти, чието изпълнение ще бъде финансирано с трите милиарда евро, вече обещани през ноември на Турция. Когато тези пари свършат, ЕС ще има готовност да продължи да плаща за сирийските бежанци.

Източник от преговорния екип на ЕС съобщи, че според председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск договореността с Давутоглу е добра база за постигане на споразумение.

Премиерът Бойко Борисов заяви по-рано при пристигането си на срещата на върха, че според него ЕС трябва да се договори днес с Турция, дори споразумението да е лошо. "Няма време за игрички", заяви той.

Точката, на която България най-много държи – гаранции от Турция, че няма да допусне създаването на нови маршрути по суша и вода, не е предизвикала спорове. По нея има съгласие и от всички членове на ЕС.

В момента европейските лидери обсъждат дали могат да приемат условията по предварителната сделка с Турция. Ако отговорът е положителен, турският премиер Давутоглу ще дойде да я парафира.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още