IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Липсата на европейско решение за бежанците увеличава риска за България

ДАНС следи непрекъснато миграционния натиск към Европа и България, посочва премиерът в отговор на въпрос от депутат

13:00 | 18.03.16 г. 2
Борисов: Липсата на европейско решение за бежанците увеличава риска за България

Липсата на единна европейска политика за справяне с миграционната криза е един от рисковете, които могат да доведат до увеличаване на миграционния натиск към България в следващите месеци. Това става ясно от писмен отговор на премиера Бойко Борисов към депутата от АБВ Светослав Белемезов, публикуван на сайта на Народното събрание. 

В момента в Брюксел се провежда среща между председателя на Европейския съвет Доналд Туск, холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на Съвета, председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиера на Турция Ахмет Давутоглу в търсене на решение на кризата. Късно снощи лидерите на ЕС успяха да договорят обща позиция за преговорите с Турция, макар и без конкретни действия.

От отговора на Борисов става ясно още, че основният риск за страната ни във връзка с мигрантите е свързан с продължаването на военните конфликти в Сирия, Ирак, Либия и Афганистан, както и струпването на големи групи мигранти на територията на Гърция и Турция. Политическата и финансовата криза в Гърция пък затруднява прилагането на адекватни мерки за контролиране на миграционните потоци, сочи анализът на правителството.

В миграционните потоци има и лица, които са съпричастни към дейността на екстремистки структури, отчита още премиерът. В тази връзка и Държавната агенция "Национална сигуриност" (ДАНС)  непрекъснато следи за рисковете, свързани с миграционния натиск към Европа и България. 

Борисов посочва, че от началото на 2015 г. до 12 март 2016 г. службите за сигурност са направили необходимите проверки на 18 408 души, поискали убежище у нас, и мигранти, преминали незаконно границата ни. Те са показали, че за 577 лица има сведения, че могат да поставят в опасност сигурността и интересите на страната и в резултат не е допуснато легализирането на техния престой у нас.

На 56 души, оценявани като опасни за националната сигурност, са наложени принудителни мерки по експулсиране, отнемане на правото за пребиваване в България и забрана за влизане в страната.

Към момента няма постъпила конкретна и достоверна информация за готвени атаки към обекти на територията на страната, обяснява още Борисов. 

В Министерския съвет са разработени четири различни сценария, свързани с очакваната миграционна вълна. В плановете са посочени места за изграждане на палаткови лагери и бежански център. Посочени са и начинът на финансиране и органите, които са отговорни за изпълнението на конкретните мерки и дейности.

Бойко Борисов посочва и промени, направени за подобряване на охраната на границата - назначени са 178 нови служители, проведени са учения, както и включването на силите на армията в дейността по охрана на границата.

Данните на правителството показват, че изграждането на 30 км ограда по българо-турската граница през 2014 г. значително е намалило броя на незаконните мигранти в този участък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Боката ше го ирае ала бай Тошо...ше гледа какво прават големите и ше търси келепиреца...подмилква се на бабиерата, зер ше я подкрепи а тя да изръси нещо . Това не ти е Орбан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Борисов е крайно време да престане да се прави на ни чул ни видял и да говори за "европейско решение" като на всички е известно че подобно решение е в компетенцията единствено на националните правителства в ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още