IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще поиска да не участва в схемите за презаселване на бежанците

Като външна граница на ЕС страната ни е под непрекъснат бежански натиск, ще посочи премиерът пред Европейския съвет

13:25 | 16.03.16 г. 9
България ще поиска да не участва в схемите за презаселване на бежанците

България ще настоява да не участва в схемите за презаселване на този етап, защото като външна граница на ЕС сме под натиск на мигранти и лица, търсещи убежище от Турция. Това ще е позицията, която ще защитава премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 март.

Схемата за презаселване трябва да бъде прилагана, след като бъде преустановен притокът на нелегални имигранти от Турция към ЕС, ще посочи Борисов пред своите колеги. Българската позиция за Съвета беше одобрена по време на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. 

На срещата в края на седмицата лидерите от общността трябва да намерят решение за ограничаване на миграционния натиск. Едно от обсъжданите решения е да бъде сключена сделка с Турция, по силата на която нелегалните имигранти да бъдат връщани обратно, а в замяна ЕС да приема бежанци от Сирия.

В същото време обаче се появиха редица опасения, че този механизъм ще наруши правата на бежанците. Юристите на ЕС търсят в момента приемливо решение.

По време на посещението си в лагера край Идомени във вторник комисарят по въпросите на миграцията в ЕС Димитрис Аврамопулос призова страните от общността да изпълнят своите ангажименти за презаселване на мигрантите. Решение за това беше взето през ноември.

България ще настоява още и за подкрепа за всички държави, които поради географското си положение поемат по-големи отговорности във връзка с миграционния поток. Ефективният контрол по външните граници на ЕС е от първостепенно значение за овладяване на кризата и не трябва да бъде свеждан само до Шенгенското пространство, ще заяви Борисов пред своите колеги.

В рамките на Европейския семестър Европейският съвет ще направи преглед на изпълнението на специфичните препоръки по страни и ще обсъди приоритетите за Европейския семестър за 2016 г. Държавните и правителствени ръководители ще бъдат информирани за развитието на икономическата ситуация в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
много ясно, че еволюира...просто лесно се развиваш, ако тръгваш от ниска база и всяка една малка промяна си личи много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Само 25 години ли ни граби? Я пак земи да сметаш - още от 9-ти век колко е извлекла Русия от България - то писменост, то религия, то култура, то планини от злато и скъпоценности... Май не следиш внимателно опорните точки? От Освобождението само колко е ограбила! То само лишаването ни от това плодотворно и хармонично петвековно съжителство си е направо разоряващ трабеж за България! А след девети? Да земат да ни гепят и трите фабрики, дето сме имали - две за цигари и една за кожухчета. То па за беля и трите били немски! И нарочно не си ги пренесли в Русия, за да се използва български робски труд в тях! хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 8 години
Щот през кратката си нова история, ако има държави, които са дали нещо на България, това са Русия и Германия!----от рано си пил, кво е дала русия ... само ни граби 25 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Ако така продължава, на следващите избори може и за Борисов да гласувам! хахаха.... Дейта, прочете ли ме? хахаха....Този пожарникар май е единственият политик, показал някаква еволюция! хахаха... Щот ако имаш поне две мозъчни клетки над минимума да изпитваш глад и жажда и да пазиш равновесие, ще видиш, че СП2 не пречи с абсолютно нищо на България! Обаче Боцко е разбрал нещо много важно - когато Германия и Русия правят нещо заедно, то дори да не ни е от полза, няма как да ни навреди и най-добре е да си с тях. Щот през кратката си нова история, ако има държави, които са дали нещо на България, това са Русия и Германия! Ако си добре и с двете, все нещо ще намажеш от тях, или поне от едната, най-малко... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Аха ...оня презерватив скъсания дето седи под портретите на Ботев и Левски ама въобще няма да му мисли !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
хм ...Що ми се чини , следващия път няма да имаме претенции и забележки? Пред "Чичко Паричко" всички клякат. Майната и на тази територия! Аз да се устроя с някое друго милионче и бизнес отвъд океана пък селяците тук да се оправят. Сега е паднало да продавам и да печеля.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Чакайте малко ...бе ние да не сме некви просяци та височайшите ръководители на ЕС да благоволят да ни изслушат ! Това си е важен въпрос за референдум !Тука става въпрос за бъдещето на България , християнството и българите като нация !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
Mike Florida
преди 8 години
БРАВО БОЙКО!!!Ако си поне малко достоен българин, ще отстояваш тази позиция!Ако ли пък не ти пука за българщината, но те интересува само рейтинга и властта, ПАК ЩЕ Я ОТСТОЯВАШ, ЗАЩОТО ТОВА Е ВОЛЯТА НА БЪЛГАРИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Дано да уважат иска ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още