IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел се готви за нов сблъсък с Анкара

Позицията на ЕС за бежанската криза се отклонява от исканията на Турция

07:37 | 18.03.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Брюксел се готви за нов сблъсък с Анкара

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) са се споразумели за обща позиция за бежанската криза, която да представят на премиера на Турция Ахмет Давутоглу, предава AP. Това съобщава премиерът на Люксембург Хавиер Бетел в Twitter, като се позовава на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

 

Бетел пише, че днес Туск ще представи позицията на ЕС турския премиер.

Високопоставен представител на ЕС, пожелал анонимност, допълва, че това не е сделка, но е обща позиция, която ще позволи на преговорите да продължат напред, като добавя, че Туск "разбира границите на всички".

Преговорите ще започнат още от рано сутринта - за 9:30 часа (10:30 часа българско време) е насрочена среща между Доналд Туск, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Холандия Марк Рюте и премиерът на Турция Ахмет Давутоглу. Останалите лидери на ЕС са "на изчакване" в Брюксел и имат готовност да се съберат и вземат окончателно решение по казуса.

Евентуално споразумение ще включва мерки, предназначени за спиране на потока от имигранти, които идват в Гърция от Турция.

В замяна Анкара настоява за ускоряване разглеждането на кандидатурата й за членство в ЕС, безвизово пътуване за турските граждани в страните от съюза и удвояване на помощта на ЕС за бежанците в Турция.

Според FT приетата позиция на лидерите на държавите от ЕС ще предизвика сблъсък днес, тъй като се отклонява от исканията на Анкара и въвежда нови юридически, практически и политически елементи. Те включват отказа на Турция да приложи изцяло международните стандарти за бежанците, евентуално вето от Кипър върху отварянето на глави от преговорите между ЕС и Анкара и исканията на Гърция за повече персонал за изпълнение на плана за имигрантите.

Различни са позициите на Брюксел и Анкара и за директно преразпределяне на бежанци от Турция към ЕС.

Според дипломати една от най-големите пречки е юридическият статут на съвместния план с Турция. Испания, Португалия и Франция настояват страната да обнови своята система за убежище, така че имигранти от всички страни са в състояние да търсят международна закрила там. Анкара се съпротивлява на тези законови промени, което ще отвори сериозна дупка в правното основание за сделката, посочва изданието.

Връщането на мигранти от Гърция в Турция представлява и сериозен административен тест, още повече, че и Атина ще играе централна роля в този план.

Всичко за кризата с бежанците в Европа четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Циг.ания и пазарлък като на турски пазар...като че ли оня Тартюф Давутоглу по я владее тая материя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още