IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът одобри 100 млн. евро спешна помощ за бежанците в ЕС

Средствата ще се разходват за стоки от първа необходимост

15:52 | 13.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските депутати дадоха зелена светлина на спешно финансиране, свързано с бежанците в Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент. С 584 гласа „за“, 64 „против“ и 33 „въздържали се“ Европейският парламент даде зелена светлина на първия транш от 100 млн. евро, част от новия спешен фонд в ЕС.

Фондът беше предложен от ЕК в началото на март и чрез него през следващите три години ще бъдат разпределени общо 700 млн. евро. Средствата трябва да бъдат разходвани за храни, спешно здравеопазване, места за настаняване, хигиенни материали и за образование на мигрантите.

Спешната помощ ще се предоставя в тясна координация с държавите членки и организации, като агенциите на ООН, неправителствени организации и международни организации.

С допълнително решение ЕП одобри и допълнителни 2 млн. евро, които да се използват за назначаване на допълнителни служители за агенцията за борба с тероризма към Европол, която беше създадена от началото на тази година.

Депутатите приветстваха създаването на новия фонд, чрез който да бъдат покривани спешни разходи, породени от бедствия и кризи. Очакванията са, че основната част от средствата по новия механизъм ще бъдат насочени към страните, които са на „фронтовата“ линия на бежанците. 

Подробности около бежанската вълна, обхванала Европа, можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още