IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС одобриха новия финансов инструмент за спешен отговор при кризи

Общият бюджет възлиза на 700 млн. евро, които ще бъдат разпределени за три години

19:01 | 09.03.16 г.
Държавите от ЕС одобриха новия финансов инструмент за спешен отговор при кризи

Страните от ЕС дадоха подкрепата си на новия спешен финансов инструмент за отговор при кризи, съобщиха от Европейската комисия (ЕК). По него ще бъдат разпределени 700 млн. евро до края на 2018 година.

Новият инструмент беше предложен от ЕК на 2 март. Още на 10 февруари от Брюксел коментираха, че общността трябва да подобри капацитета си да предоставя хуманитарна помощ, а лидерите на ЕС подкрепиха това по време на заседанието си на 19 февруари.

"Приветствам споразумението между страните членки, които споделят нашето виждане за нуждата от спешна подкрепа, като например за Гърция, възможно най-бързо", коментира комисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Христос Стилианидис.

От новия инструмент могат да се възползват държавите членки, които не разполагат с достатъчно капацитет за предприемането на ответни действия при спешни и извънредни обстоятелства, като внезапния наплив на бежанци или други сериозни смущения.

Предоставянето на спешна помощ ще се основава на член 122, параграф 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Помощта ще се предоставя по възможно най-бързия и най-широкообхватен начин — в дух на солидарност между държавите членки, посочват от Брюксел.

Спешната помощ ще се предоставя в тясна координация с държавите членки и организации, като агенциите на ООН, неправителствени организации и международни организации, и ще се изразява в осигуряването на стоки от първа необходимост, като храна, подслон и лекарства, за големия брой деца, жени и мъже, които пристигат в държавите от ЕС.

Според прогнозите потребностите възлизат на 300 милиона евро за 2016 г., към които за 2017 г. и 2018 г. ще бъдат добавени по още 200 милиона евро.

Следващата стъпка е одобрението и създаването на бюджетна линия по инструмента от страна на Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още