fallback

Централните банки - близо до границите на възможностите си да стимулират ръста

Сега "щафетата" трябва да се предаде на финансовите и икономическите министри, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия

13:59 | 03.09.16 г. 6

Централните банки по света са "доста близо" до границите на възможностите си да стимулират икономиките, заяви в събота генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия.

При липсата на общи решителни политики глобалният растеж вероятно ще остане слаб, прогнозира Гурия в интервю за Ройтерс преди срещата на страните от Г20 в Китай.

"Оставихме добрите ни централни банкери да свършат цялата тежка работа", коментира Гурия.

"Това трябва да бъде като щафета. Продължителна приспособителна парична политика и след това стигате до втората смяна и подавате щафетата", каза той.

"Сега трябва да я предадете на финансовите министри, икономическите министри, търговските министри, технологичните министри, образователните министри... Сега е голямото време за структурни промени."

Отразявайки коментари на китайския заместник-министър на финансите, Гурия подчерта, че е необходима комбинация от координирани парични, фискални и структурни приспособителни политики, за да се съживи световният растеж, включително в Китай.

Той е относително оптимистично настроен за перспективите пред китайския ръст въпреки повишаващото се дългово бреме и смесения напредък по справянето със свръхкапацитета в ключови сектори под управлението на държавата.

Гурия прознозира, че Китай вероятно може да продължи да расте с по около 6,5 до 7 на сто през текущия петгодишен планови период (до 2020 г.) без големи изкривявания в структурата на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 11.09.22 г.
fallback