IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирина Бокова не получи нова подкрепа в надпреварата за ООН

Фаворит за поста генерален секретар на ООН остава бившият поргугалски премиер Антониу Гутериш

09:29 | 10.09.16 г. 4
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ирина Бокова остана пета при поредното гласуване в Съвета за сигурност на ООН за поста генерален секретар на организацията. При снощния вот българският кандидат показа същия резултат, както при гласуването в края на миналия месец - 7 позитивни срещу 5 негативни гласа, а трима от членовете на Съвета не изказаха мнение, съобщава БНР.

Бокова беше пета и на втория вот за избор на нов генерален секретар, а първия и третия завърши на трета позиция.

Фаворит остава бившият поргугалски премиер Антониу Гутериш с 12 насърчителни гласа, следван от словашкия външен министър Мирослав Лайчак. Гутериш получи 12 гласа "насърчавам", два "не насърчавам" и един "без мнение". Това е с един глас в подкрепа повече от предишния кръг, когато 11 членове на Съвета гласуваха за него с "насърчавам", допълва БТА. 

На трето място е бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, който беше подкрепен от девет членове на Съвета, получи четири неодобрения и два гласа "без мнение". Следват бившият македонски външен министър Сърджан Керим с 8/7/0 гласа, Ирина Бокова, бившият словенски премиер Данило Тюрк (7/6/2) и външният министър на Аржентина Сусана Малкора (7/7/1). 

След това се нареждат новозеландката Хелън Кларк, костариканката Кристина Фигерес и молдовката Наталия Герман.

Съветът за сигурност ще гласува тайно, докато бъде постигнато единодушие за някой от претендентите за приемник на Бан Ки-мун, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на годината, напомня Ройтерс.

Следващите пети и шести кръг от гласуването ще се състоят на 26 септември и 4 октомври. Името на следващия генерален секретар на ООН ще бъде обявено най-рано през октомври, отбелязва АФП. 

Междувременно в медиите се тиражира информацията, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, ще номинират българския еврокомисар Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. Тази информация съобщи  в Twiter Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към ООН, съобщава сайтът Клуб Z.

След вота снощи Ал-Хадж, който е известен иракски журналист, работил е за CNN и "Ал Джазира", пусна следното съобщение в туитър: "Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа". В следващ туит той уточнява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП.

Според него планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20. Подобна стъпка би била безпрецедентен случай в историята на международната организация. Процедурата на ООН обаче не изключва внасянето на нови имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Комунистическият режим в България е обявен за престъпен, но какво от това? Осъдени няма, лустрация няма, даже агентът на ДС Първанов ни беше два пъти президент!? Оставихме ги да ни се качат на главите, да ни излагат пред света! Щото сме големи демократи... А всъщност през всичкото време ни водят за носа, а ние подсмърчаме и ги търпим, вместо да се очистим от тях един път завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 години
само определени издания оставяха това впечатление ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
От българската преса за няколко месеца останах с впечатлението, че тя е поканена да заеме поста и процедурата е само формалност. Но както и преди съм писал, не е редно дъщерята на убиец да застане начело на ООН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Mario Teran
преди 7 години
А затвор кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още