fallback

Лагард: Световната икономика би пострадала от завръщане на протекционизма

Управляващият директор на МВФ смята, че икономиките на Индия и Китай ще продължат да се развиват относително добре

18:54 | 28.09.16 г. 5

Растежът на световната икономика остава прекалено слаб и неравномерен и би пострадал от завръщане на протекционизма - провалилата се„икономическа рецепта от миналото“, коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от AFP.

По думите ѝ да се ограничава търговията и да се поставят рамки на отварянето на икономиката със сигурност ще доведе до влошаване на перспективите за световния растеж, най-вече за най-уязвимите граждани. Лагард изтъква всичко това в момент, в който протекционизмът набира сили в Европа и САЩ.

Управляващият директор на МВФ предупреди още, че МВФ отново ще преразгледа към понижение своята прогноза за растежа на американската икономика през тази година, предава Ройтерс. Предупреждението е отправено в предварително подготвен текст за изказване в Северозападния университет в Чикаго, само седмица преди годишните срещи на Световната банка и МВФ.

Според Лагард Китай и Индия ще продължат да се развиват относително по-добре, като първата ще се радва на растеж от около 6%, а втората – от над 7%.

Страдащите от рецесия Бразилия и Русия пък започват да показват признаци на подобрение, допълва Лагард. Тя твърди, че правителствата трябва да прилагат повече и по-добри политики за преквалификация на работещите, пострадали от глобализацията, да инвестират повече в образование и инфраструктура. Същевременно те трябва да продължат продуктивните реформи в подкрепа на растежа на техните икономики.

Лагард призова за спиране засилването на неравенствата, особено в богатите страни. Тя обясни, че сегашната слаба икономика не може действително да се сравни с финансовата криза през 2008 г.

 /БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:05 | 05.09.22 г.
fallback