IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Ползите от глобализацията трябва да работят за всички

Според управляващия директор на МВФ нужно е правителствата да създадат солидна основа за растеж

22:10 | 13.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Световните лидери трябва да се справят по-добре с усещането за безсилие заради провала на глобализацията да осигури широко споделени ползи, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Макар че светът се наслаждава на безпрецедентен икономически растеж през последните 70 години, трансформацията е довела до „дислокация и трудности“, каза Лагард в изказване от Торонто във вторник.

„Нарастващото неравенство в благосъстоянието, доходите и възможностите в много страни е засилило широкото недоволство, особено в индустриализирания свят – има засилващо се усещане сред някои граждани, че „нямат контрол“, че системата е някак срещу тях“, каза Лагард.

Историята показва, че затварянето на граници и увеличаването на протекционизма не е решение, каза тя. Вместо това страните трябва да разширят ползите от откритостта и интеграцията, докато се борят със страничните ефекти, добави Лагард „Трябва да накараме глобализацията да работи за всички“.

Правителствата могат да помогнат чрез създаването на солидна основа за растеж, а фискалната политика трябва да играе по-голяма роля, каза Лагард.

Страните трябва да засилят подкрепата си и за по-ниско квалифицираните служителите и за мрежите си за социална сигурност, допълни тя. САЩ могат да смекчат загубата на работни места, като повишат федералното минимално заплащане и увеличат данъчния кредит върху спечелените доходи.

Тя насърчи страните да удвоят усилията си, за да разширят търговията. „Има нарастващ риск от политици, които искат да влязат във властта, обещавайки да бъдат „по-твърди“ с чуждестранните търговски партньори чрез наказателни тарифи или други ограничения върху търговията“, каза тя.

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи мита върху вносни стоки, за да защити американските служители – подход, който според МВФ може всъщност да навреди на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още