IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ревизират подкрепата си за Саудитска Арабия след кървавите удари в Йемен

Отношенията между Рияд и Вашингтон вече се обтегнаха заради ядрената сделка с Иран

09:59 | 10.10.16 г. 3
<p>
	При въздушен удар срещу погребална процесия загинаха над 140 души.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

При въздушен удар срещу погребална процесия загинаха над 140 души. Снимка: Ройтерс

САЩ обмислят да ревизират подкрепата си за водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, след като повече от 140 души загинаха в събота заради въздушни удари в столицата Сана, съобщава Financial Times.

Белият дом съобщава, че е започнал процес по „незабавен преглед“ на ролята на Вашингтон на партньор в коалицията заради атаките – едни от най-кървавите от март 2015 г. насам, когато стартира кампанията на водената от Рияд коалиция в съседната сунитска държава с цел възстановяване на властта на правителството на Абд Рабу Мансур Хади, припомня изданието.

Властите в Йемен обвиняват Саудитска Арабия за три въздушни удара, насочени срещу събиране след погребението на бащата на вътрешния министър Джалал ал-Роваишан, близък съюзник на бившия президент Али Абдулла Салех, който се бие на страната на бунтовническото движение Хути.

„Американското сътрудничество в сферата на сигурността със Саудитска Арабия не е празен чек“, коментира Нед Прайс, говорител на Националния съвет по сигурността на САЩ. „В светлината на този и предишни инциденти ние започнахме незабавен преглед на нашата и без това значително намалена подкрепа на водената от Саудитска Арабия коалиция“, допълва Прайс.

Вашингтон подкрепя коалицията, която осъществява въздушна и сухопътна операция в Йемен, за да възстанови правителството на Хади. Белият дом обаче започва да се притеснява заради загиналите цивилни – дотук около 10 хил. души.

Отношенията между САЩ и Саудитска Арабия вече се обтегнаха заради ядрената сделка с Иран и приемането на закон, който позволява на близките на загинали в терористичните атентати на 11 септември 2001 г. да съдят Рияд.

Коалицията междувременно изрази съжалението си за инцидента и заяви, че ще го разследва. В изявлението на коалицията се посочва, че пилотите са получили ясни инструкции да не се целят в населени райони и да избягват цивилни.

Саудитска Арабия и съюзниците ѝ не успяват да окажат с операцията си нужната подкрепа на кабинета на Хади и да отблъснат бунтовниците от движението Хути. ООН междувременно предупреди, че боевете в Йемен се ожесточават, което е довело и до чувствително увеличаване на цивилните жертви.

Саудитските власти признават все пак, че понякога осъществяват въздушни удари и срещу цивилни цели, но които са превзети от бунтовниците.

Конфликтът предизвика хуманитарна криза в най-бедната арабска държава. Същевременно мирните преговори са в пълен застой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Няма проблеми. Руснаците само чакат и тази дупка да запълнят. Врагът на моя враг е мой приятел.Наистина изглежда, че след Бил Клинтън Щатите се управляват от некомпетентни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Те кой знай до сега колко кървави удари са нанесли, ама точно след тези изведнъж на ФАЩ им просветна, че нещо не е както трябва :]Гадни лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още