IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се обединяват срещу Airbus и Boeing

Въпреки че китайският малък самолет C919 все още не е излетял, страната вече се цели да произведе по-голям модел до 10 години

15:31 | 02.11.16 г. 3
<p>
	<em>източник: Ройтерс</em></p>

източник: Ройтерс

Изпълнителният директор на китайската държавна компания Commercial Aircraft Corp. of China Ltd. разкри във вторник планове за производство на самолет, който може да лети до 12 хил. километра – което е приблизително равно на разстоянието между Ню Йорк и Пекин. Компанията, която е известна и под името COMAC, си партнира с руската Объединенная авиастроительная корпорация (ОАК), за да успее да произведе въпросния самолет, предаде Bloomberg.

Това бе оповестено на авиошоу в южния китайски град Джухай и за първи път бяха разкрити детайли за самолета, след като партньорството с Русия бе оповестено преди 2 години и се появи въпреки забавянето с първия полет на малкия самолет на компанията C919. Новият самолет ще има капацитет от 280 души и ще се явява конкурент на лайнерите на Boeing Co. и Airbus Group SE като например моделите B777, B787, A330 and A350

.

COMAC се надява първият полет на новия самолет да се осъществи до 7 години, а масовото му производство да бъде осъществено до 3 години след първия полет. Поточна линия ще бъде изградена в Шанхай, с надежда самолетът да се изнася и на други пазари в бъдеще, каза експертът от COMAC Гуо Боджъ, който е отговорен за развитието на проекта.

„Разработването на самолет е трудна задача и трябва да се справим с много технически предизвикателства“, заяви Гуо Боджъ на брифинг. Но времевата рамка е определена, добави той.

Той отказа да даде повече подробности за сътрудничеството с Русия и развитието на новия самолет.

Във вторник COMAC заяви, че China Eastern Airlines Corp. ще е първият превозвач, който ще използва C919, само ден след като главният дизайнер на Comac, Ву Гуанхуей, заяви, че тестовете на въпросния модел ще започнат по-късно през годината или в началото на 2017 г. Първият полет на машината беше отлаган поне два пъти от 2014 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 7 години
Представа си нямаш от авиация, мълчи и гледай тъпо в земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
гаранция ще излезе нещо мнооого добро :):) ... самолет на 20+ години ще бъде копиран след 10 ... даже навремето Жигулата е копираха по бързо :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Браво!Дано този съюз да не е ялов а да даде истински резултати и да създаде конкуренция на Airbus и Boeing.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още