fallback

Китай се готви за разширяване на влиянието си в Азиатско-тихоокеанския регион

Пекин се надява на бързо приключване на преговорите по Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, което е алтернатива на воденото от САЩ ТТР

20:43 | 22.11.16 г.

Китай изглежда се готви да разшири влиянието си в Азиатско-тихоокеанския регион, след като новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Вашингтон ще се откаже от Транстихоокеанското партньорство (ТТР) в първия ден, в който той встъпи в длъжност.

Говорител на китайското външно министерство заяви днес, че азиатските лидери ще продължат с процеса по преговорите за Регионално всеобхватно икономическо партньорство, което Пекин подкрепя като алтернатива на воденото от САЩ ТТР, и ще постигнат договорка скоро.

Изданието припомня, че според изявлението на Тръмп – критик на сделките за свободна търговия, пактът ще бъде “бедствие” за американската икономика, тъй като застрашава работни места в страната. Той допълва, че обмисля договарянето на двустранни сделки.

Премиерът на Сингапур, който доскоро подкрепяше ТТР, в момента призовава азиатските държави от региона да подкрепят инициативата на Китай за търговско споразумение. “Все още има други пътища за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион”, коментира той.

Виетнам и Малайзия – също доскорошни поддръжници на ТТР, изместват фокуса си към за Регионално всеобхватно икономическо партньорство заради "несигурната международна икономическа ситуация”.

ТТР беше един от основните стълбове на политиката на президента на САЩ Барак Обама за засилване на стратегическите ангажименти на Вашингтон в Азиатско-тихоокеанския регион на фона на нарастващата икономическа мощ и експанзионистичните цели на Китай, отбелязва изданието.

По-рано днес премиерът на Япония Шиндзо Абе коментира, че ТТР би било безсмислено без САЩ. Говорител на японското външно министерство обаче посочи, че Токио все пак се надява на съживяване на сделката, а самият Абе ще се опита да промени “по същество” мисленето на Тръмп.

Тръмп даде заявка за прекратяване на преговорите за няколко търговски споразумения, които текат в момента, и предоговаряне на вече съществуващи договори, включително и Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
fallback