IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пред разпад ли е Тихоокеанското партньорство?

Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще напусне споразумението, останалите партньори обаче декларират, че ще продължат сътрудничеството

09:00 | 22.11.16 г.
<p>
	Доналд Тръмп. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: архив Ройтерс

Търговското споразумение за Тихоокеанското партньорство (TTP) е поставено под сериозно изпитание. Късно снощи новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че страната ще напусне споразумението още в първия ден, в който той встъпи в длъжност, предаде ВВС.

Споразумението подписаха 12 държави, които формират около 40% от световната икономика, сред които САЩ, Япония, Малайзия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Мексико. Търговското споразумение беше подписано през 2015 година в Оукланд (Нова Зеландия).

Според Тръмп споразумението е "бедствие" за САЩ и вместо него ще бъдат постигнати "честни, двустранни търговски споразумения" с отделните държави в региона. По този начин ще бъде върнат контролът на САЩ върху собствената им икономика, работните места и индустрията.

Според The Australian обаче напускането на САЩ може и да не предизвика разпад на организацията. Австралийското издание съобщава за среща на високо ниво в Лима, на която участват Канада, Нова Зеландия, Мексико, Перу, Чили и редица азиатски държави.

Те са се съгласили да продължат своето сътрудничество, независимо от решението на САЩ, като е обсъдена и възможността Китай да замести най-голямата икономика в света в това споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още